Een dag tussen de wolven, sprookjes ontmaskerd | Dogzine

Een dag tussen de wolven, sprookjes ontmaskerd

wolf

Een kleine veertig kilometer over de grens bij Nijmegen ligt het Duitse plaatsje Sonsbeck, en daar heeft Jos de Bruin van Wolves Unlimited een wolvenopvang.  Europese wolven, een Poolwolf, een Dingo op leeftijd, een tweetal hybriden, ze staan er de bezoeker op te wachten die meer van wolven wil weten. En tegelijkertijd krijgt die bezoeker de kans om wel heel dicht bij de wolven te komen, want een poosje samen met de wolven in een van de verblijven zitten geeft je weer een heel andere kijk op deze machtige dieren, die zo nauw verwant zijn aan onze hond, en toch ook weer zo ver er van weg staan.

wolfBij Wolves Unlimited is het meer dan een rondje wolvenknuffelen, hoe leuk dat ook is. Jos geeft namelijk ook een uitgebreid seminar waarin je op eenvoudige wijze meer leert over dit dier dat ook in het wild inmiddels voor de Nederlandse grens staat, en er af en toe al over komt.  En wie een uurtje naar Jos luistert weet dat dat geen reden voor paniek is, tenzij je een ree bent. Want waar onze eigen hond misschien nog in de aanval gaat, de wolven zijn juist overwegend schuw.

"En lui, wolven zijn lui" zo benadrukt Jos. Wolven zijn geen statusjagers die het grootste en mooiste hert willen hebben, maar jagen juist -Roodkapje revisited- op de oude oma's (en opa's) in de kudde. Dieren die hun productieve leven, het leven van voortplanting, voorbij zijn. En dus eigenlijk alleen maar voedsel eten waarvan jonge dieren hadden kunnen profiteren. In tegenstelling tot plezierjagers, die juist de mooiste en meest productieve herten afschieten, omdat die koppen nu eenmaal mooier aan de muur hangen.wolf en andre
Dogzine letterlijk tussen de wolven

Toch hoeven veehouders zich ook weinig zorgen te maken. Natuurlijk, heel af en toe zal een schaap mogelijk het slachtoffer worden, maar  huisdieren staan niet hoog op de verlanglijst van de wolf, herten, reeën en wat kleinwild vinden ze smakelijker. Dat jagers dan bang moeten zijn voor de afname van het wildbestand lijkt ook weerlegd, in streken in Duitsland waar weer roedels wolven leven neemt het reewild juist toe.

Of er wolven naar de Oostvaardersplassen moeten komen?  Jos de Bruin "Biologen zeggen dat er plek is voor 400 wolven, zoveel prooidieren lopen er. Maar een wolvenfamilie heeft normaal een territorium van 200 vierkante kilometer, de Oostvaardersplassen zijn er krap veertig."  

Wie op zoek is naar een leuk uitje op redelijke rijafstand, en tegelijkertijd zijn kennis van dit prachtige familielid van onze hond wil vergroten, is welkom in Sonsbeck.  Een ervaring rijker om terug te komen. En bovendien, een heel klein beetje anders kijk je toch ook wel naar je eigen hond straks.

 

 

Wellicht ook interessant

wolvenpaar

Wolven in Nederland - hoe gevaarlijk zijn ze voor ons?

Op de noordelijke Veluwe leeft een wolvenpaar. Dat er al een tijdje enkele wolvinnen in Nederland leefden was bekend, maar nu lijkt zich daar een manlijk dier bij gevestigd te hebben.

wolf

Wolf gespot in Celle Landkreis

Gisteren werd een wolf op de foto gezet in de regio Landkreis Celle, een gebied ten noorden van Hannover.

de wolf tijdens de test

Wolf werkt net zo goed samen met mens als hond dat doet

Is de hond beter in staat om met mensen samen te werken dan de wolf?Waren er in de domesticatie van honden uit wolven bepaalde eigenschappen in de hond die hem meer domesticeerbaar maakten.