Crufts: extra controle voor Best of Breeds | Dogzine

Crufts: extra controle voor Best of Breeds

path to best of breed

Alle honden die de komende Crufts Best of Breed winnen, staan niet automatisch in de Erering bij de groepskeuringen.  Voorafgaand aan de groepskeuring vindt er namelijk nog een extra controle plaats. Dat heeft de organisatie van Crufts bekend gemaakt.

De 'low-key observatie', zoals de Kennel Club het noemt, vindt plaats vlak voor het verzamelen bij de erering en wordt uitgevoerd door mensen van de KC zelf en door veterinaire teams. De controle komt voor de categorie 3, high-profile breeds, nog naast de voor hen toch al verplichte veterinaire check.  High Profile breeds zijn de rassen die bekend staan om vaker specifieke aandoeningen te hebben, ogen, ademhaling, huid en bewegingsaandoeningen, en bestaan uit de Bloedhond, Bulldog, ChowChow, BordeauxDog, Duitse Herder, Mastiff en Napolitaanse Mastiff, Pekingees, Mopshond, SharPei en de St. Bernard.

De KC zegt dat de extra keuring bedoeld is om ervoor te zorgen dat de honden voor het ingaan van de erering "zich comfortabel voelen en geen tekenen van angst vertonen"  en dat de controle zal zich richten op 'duidelijk zichtbaar zaken die de prestaties van de hond in de groepspresentatie in gevaar kunnen brengen'.  Blijkt een van de honden hier niet aan te voldoen zal de handler gevraagd worden de hond terug te trekken.

"Dit alles zal zo discreet mogelijk gebeuren", aldus een woordvoerder van de Kennelclub. "Als de dierenarts van mening is dat de hond in het gedrang komt op een bepaalde manier - door zijn beweging (manier van bewegen) of temperament - dan zal hij zijn zorgen met de handler bespreken en erop aansturen dat deze de hond terugtrekt. Echter, doet de handler dat niet vrijwillig dan zal de KC daar "zeer sterk op aandringen".

Volgens de KC is de Crufts veel overweldigender voor handler en hond dan een reguliere show. Vandaar deze extra controle. Een speciale verordening in het reglement maakt uitsluiting van te emotionele honden mogelijk., indien er sprake is van ziekte, extreem druk gedrag of enige andere oorzaak. De controle is overigens een kleine, met uitsluitend visuele waarnemingen door het inspectieteam.Crufts kwam de afgelopen jaren meermaals negatief in het nieuws door excessen tijdens de eindrondes. Een Duitse Herder die zeer slecht liep, een (Amerikaanse) handler die de hond bij staart en riem optilde etc.

Het aantal inschrijvingen is dit jaar marginaal lager dan vorig jaar, 21.838 honden zullen uitkomen, waarvan bijna 3500 uit het buitenland.Frankrijk leidt de 'invasie' met 418 honden, gevolgd door Italië (373), Nederland (327) en de Republiek Ierland (305). Twee rassen hebben hun eigen klassen voor de eerste keer, de Jack Russell Terrier, die door de Kennel Club in april werd erkend, en de Grote Zwitserse Berghond.  Sterke stijgers qua inschrijvingen zijn de Basenji, Japanse Spitz en de Portugese waterhond, vergeleken met 2016.  Niet onverwacht, de Labradors zijn met 555 honden het best vertegenwoordigd, gevolgd door de Golden Retrievers (542).

Wellicht ook interessant

franse buldog op kleedje, foto pixabay.com

Geen dikke Franse Bullen op Crufts

Te dikke Franse buldoggen mogen niet in de prijzen vallen op de Crufts, de beroemde hondenshow die donderdag weer van start gaat in Birmingham.

Newkirk

PETA: Geen bikini's meer in Missverkiezingen, ook geen hondenshows meer..

Het #MeToo-verhaal dat recent leidde tot het afschaffen van de Zwembad-ronde in (in ieder geval de Amerikaanse) missverkiezingen, wordt door dierenbelangenorganisatie aangegrepen om ook tegen honde

pedigree paws unite

Rashonden lopen zes marathons voor beter image

Rashonden staan de laatste tijd regelmatig negatief in de spotlights.