China kloont politiehond voor snellere resultaten | Dogzine

China kloont politiehond voor snellere resultaten

Kunming wolfdog

Het klonen van honden lijkt steeds meer gemeengoed te worden. Bleek eerder al dat het Russische leger honden kloonde voor legerdoeleinden, dat er gekloonde honden gebruikt werden voor laboratoriumonderzoek en dat zelfs Barbra Streisand haar hondjes liet klonen, in China is nu een uitzonderlijk goede politie-speurhond Huahuangma gekloond. Haar eerste rechtstreekse nakomeling, met de naam Kunxun, is nu drie maanden oud en aan de opleiding begonnen.

En die opleiding zou –zo denken de onderzoekers- erg snel moeten verlopen omdat hij alle genen heeft van “voorouder” Huahuangma, die in haar werkzame leven tientallen moorden wist op te lossen (nu ja, hielp met). Maar een training van politiehonden met zulke capaciteiten is zwaar, langdurig (vijf jaar) en zeer kostbaar, zo rond de 75.000 dollar. En dan nog is de garantie op succes er niet.

Hierdoor dreigde er –zo zegt de Chinese overheid-  een tekort aan goede politiehonden. Om dat tekort op te lossen wil men nu dus –vaker-  de goede politiehonden klonen, zodat er een groep honden met genetische voorsprong ontstaat. China wil een soort van DNA-databank aanleggen van alle tophonden, en daarnaast ook een speciaal fokprogramma met de top-politiehonden beginnen om genetische eigenschappen van verschillende toppers te combineren.

Het zal kloon-hond Kunxun voorlopig weinig schelen, zij begint aan haar opleiding. De hond is van het ras Kunming Wolfdog, een aan de Duitse herder verwant ras. Het ras, in China in 1988 erkend als ras, wordt vooral door politie en leger gebruikt, maar vindt zijn weg ook steeds meer in de prive-sector, vaak als waakhond. Kunxun’s opleiding gaat zeker 7 maanden duren voordat ze echt in dienst komt.

Bij de foto: een Kunming wolfdog, niet de kloonhond waarover het hier gaat.


 


 

Wellicht ook interessant

milly (foto Youtube)

Kleinste hond ter wereld nu ook meest gekloonde

Het klonen van honden lijkt inmiddels –zeker voor de meer draagkrachtigen onder ons-  gemeengoed te gaan worden, maar het omstreden Koreaanse bedrijf  Sooam heeft weer een nieuwe zet gedaan.

minniewinnie als pup (screenshot BBC)

Eerste Engelse gekloonde hond krijgt pups

Minnie Winnie, een vier jaar oude teckel, krijgt pups.

Kunming wolfdog

China kloont politiehond voor snellere resultaten

Het klonen van honden lijkt steeds meer gemeengoed te worden.