• Boete voor “vergeten registratie”

Boete voor “vergeten registratie”

Leestijd
2 minuten
Tot nu toe gelezen

Boete voor “vergeten registratie”

vr, 09/15/2017 - 12:07

Wie een Amerikaanse Bulldog zoekt kan bij heel wat fokkers terecht, maar in Wierden zou “een van de grootste fokkers van Nederland” zitten. Dat is althans wat deze fokster over zichzelf zegt.
Toch gaat het niet altijd goed daar, want de rechter veroordeelde haar onlangs voor het niet registreren van pups. En die verplichte registratie is nou net wat heel belangrijk is en ook wettelijk verplicht.
Een grote fokker zou dat moeten weten, oordeelde de rechter, zeker als iemand zichzelf in de rechtbank deze titel toekent. Rechter van der Werf: “Uit de controle is gebleken dat u niet op de hoogte bent van het feit dat registratie noodzakelijk is. Dat is schokkend als u zichzelf deze titel geeft.”

Susan G. is eigenaar van kennel Darkenwald. Maar hoewel de kennel “een van de grootste” zegt te zijn, is de kennelnaam niet bij de FCI geregistreerd. Dat hoeft natuurlijk ook niet, want ook de Amerikaanse Bulldog is niet FCI-erkend, zoals G. ook meldt op de website: “De Amerikaanse bulldog is namelijk een ras dat (nog) niet erkend is in Nederland, maar wij houden ons wel aan de door de Raad gestelde eisen wat betreft het fokken, de verzorging, huisvesting en ga zo maar door.”

Daarom is het wel bijzonder dat er op die website nog iets anders staat: “Onze kennel is erkend en geregistreerd bij de Raad van Beheer op kynologisch gebied in Nederland.” Dat is vreemd. Want bij de Raad van Beheer kunnen alleen verenigingen lid worden en geen personen of kennels. Misschien bedoelt de fokker dat de kennelnaam een FCI-erkende naam is, dat is mogelijk. Een snelle zoektocht leert dat inderdaad de kennelnaam Darkenwald bekend is bij de FCI.

website
Van de website

Maar zo’n kennelnaam maakt een kennel natuurlijk niet “erkend door de Raad van Beheer”. Iedereen kan namelijk een kennelnaam aanvragen.
Als we verder zoeken ontdekken we dat de familie G. al lang actief is in de kynologie. Zo hebben ze alle benodigde papieren voor een pension, al hebben ze volgens hun website geen pension meer. De link is in elk geval buiten werking al biedt de website vakantiemogelijkheden voor de aldaar gekochte pups.
Verder zou de familie beschikken over een “chipdiploma” waarmee de pups zelf mogen worden chippen. Dat is bijzonder, want in Nederland mogen alleen geregistreerde chippers van de Raad van Beheer en dierenartsen pups chippen.

 

krant
Uit online artikel in "de Wiezer"

En bovendien, dat chippen is nu juist waar het fout ging: de veroordeling betrof het niet registreren van de ingebrachte chip. Het ging om maar liefst 241 pups die in de jaren 2014 en 2015 werden geboren bij de familie.
De rechter stelde dat Nederland een groot probleem heeft met illegale hondenhandel en dat het verplichte registreren nu eenmaal bij de regels hoort waar elke fokker zich aan dient te houden. 

"Als mensen hun geld willen verdienen met het fokken van honden is dat geen probleem, maar dan moet het wel volgens de regels gebeuren. Dit is een misdrijf”, aldus rechter van der Werf. De familie stelt dat ze geen tijd hebben voor het registreren: ze hebben weinig tijd en buiten het fokken wordt er ook nog een marktkraam uitgebaat. Ze hadden geen idee dat het nalaten van de registratie illegaal zou zijn. De fokker vindt het feit dat dit een misdrijf is “belachelijk”. Dat vindt de familie trouwens van ook het bedrag dat werd geëist: E 15.000,- waarvan de helft voorwaardelijk.

Vanwege die hoogte gaat de familie dan ook in hoger beroep. Want slapend rijk worden ze niet van de fokkerij, lieten ze weten.

 

bron

De Wiezer

Tubantia