App geeft controle bij hond met epilepsie | Dogzine

App geeft controle bij hond met epilepsie

screenshots
screnshot1
Screenshot app (nederlandse versie)

Hij bestaat al twee jaar, maar lijkt nog redelijk onbekend in Nederland, de Pet Epilepsy Tracker, een app voor Ios of Android waarin hondeneigenaren kunnen bijhouden wanneer, hoe en hoe zwaar, hun hond last heeft van epileptische aanvallen. De app werd in 2015 tijdens de Nationale Epilepsie Week in Engeland gelanceerd.

Volgens Holger Volk, hoogleraar veterinaire neurologie en neurochirurgie aan de RVC en een vooraanstaand onderzoeker op het gebied van Canine Epilepsie, is de app een krachtig instrument in de strijd tegen de meest voorkomende neurologische aandoeningen bij honden. "Het grote voordeel voor de eigenaren zal de controle zijn op een onvoorspelbaar en tot nu toe oncontroleerbaar ziekte. Daarnaast zal het dierenartsen een beter begrip van de medicatie welke aan de hond gegeven moet worden geven, omdat ze meer inzicht krijgen in ernst en frequentie van de aanvallen.”

De Pet Epilepsie Tracker zal niet alleen gevolgen hebben voor honden in Europa, maar ook voor hun eigenaren, waardoor ze de controle terug kunnen krijgen, zowel financieel als emotioneel. De medicatie herinneringen verhoogt compliance (therapietrouw) van de eigenaar. Doordat de aanvallen nu worden geregistreerd kunnen dierenartsen ook meer inzicht krijgen in het verloop van de ziekte.

De gratis  app is beschikbaar in diverse talen, waaronder Nederlands. Enige kennis is wel handig, zoals wat een focale aanval, een gegeneraliseerde aanval of een secundair gegeneraliseerde aanval is. Naast aanvalregistratie houdt de app ook bij wanneer en welke medicatie de hond krijgt, en heeft de app veel achtergrondinformatie over epilepsie

Wellicht ook interessant

cannabis

CBD- of Cannabisolie, wonderolie of marketingstunt

Hasholie, cannabisolie. Het lijkt alsof het halve internet er vol mee staat.

Bravecto

Bijsluiters Bravecto aangepast

In Juli 2016 kondigt Merck een nieuw product aan in de Bravecto-lijn: de spot-on versie van het product dat vlooien en teken bestrijdt bij honden en katten.

cocosolie

Onderzoek naar voedingssupplementen bij epilepsie in honden

Onderzoekers in het Verenigd Koninkrijk roepen (Engelse) eigenaren van honden met epilepsie op mee te doen in een groot onderzoek naar voedingssupplementen bij epilepsie.