Amerikaanse verkiezingen, wie wordt straks First Dog? | Dogzine

Amerikaanse verkiezingen, wie wordt straks First Dog?

first dog 2017

President, First Lady, First Dog. Niet elke term is even bekend in Nederland, maar elke  Amerikaan weet wie de First Dog, oftewel de presidentiële hond, is. Op dit moment nog gaat die titel naar Bo, Barack Obama's Portugese Waterhond. Genomen omdat de waterhond minder haar verliest en daardoor wat meer "hypoallergeen" is.

Bo is de nieuwste vertegenwoordiger in een lange lijn van presidentiële honden.  De allereerste die ooit de krant haalde was Laddy Boy, niet geheel onverwacht een Airdale terriër, en in het bezit van Warren G. Harding (1921-1923). Maar ook voor hem waren er First Dogs, George Washington had bijvoorbeeld Coonhounds en American Staghounds, de laatste een niet erkende Amerikaanse windhondensoort. Met namen als Drunkard en Tipsy beslist een aanwinst in het Witte Huis.  Een mazzeltje, want alhoewel Washington de beslissing tot het bouwen van het presidentiële optrekje gaf, was het zijn opvolger president, Adams, die er ooit als eerste woonde. Met drie honden, zonder nadere aanduiding van ras.

Koude oorlog-pups

Vrijwel elke Amerikaanse president heeft daarna honden gehad, van greyhounds tot deerhounds, spaniels, herders, poedels, met enige regelmaat een bastaard. De bekendste daarvan was ongetwijfeld in het bezit van John F. Kennedy, met Pushinka – een cadeautje van  Premier Nikita Khrushchev, en tevens een puppy  van  Strelka, een Russische ruimtehond die een dag rond de aarde zweefde in een Sputnik. Liefde kent zelfs in  de Koude Oorlog geen grenzen, Pushnka kreeg vier pups samen met een andere Witte Huis-hond, Charlie. De nazaten van deze pups leven nog altijd.

Meer recent zagen we bij Ronald Reagan een scala aan rassen, van Cavalier King Charles tot Bouvier en Belgische herder. Opvolger George Bush hield het bij een Springer Spaniel, Millie, waarvan een pup later bij zoonlief George W. Bush opnieuw tot het ambt van First Dog verheven werd.

Labrador of labrador

Na het debat van deze week is de nieuwe president der VS nog onbekend, maar een beetje kunnen we alvast kijken naar wie First Dog zou kunnen worden. De Clintons hebben een voorliefde voor Labradors, een chocolade-lab met de naam Buddy leefde tot 2002 bij hen in het Witte Huis. Ook nu hebben de Clintons de 14 jaar oude lab Seamus nog, samen met  Toypoedel-mix Tally en kruising Maisie. Hillary Clinton noemt zichzelf hondenliefhebber, maar (al dan niet verzonnen in het Trump-kamp) een recente gebeurtenis waarbij de toekomstige president (?) een hondengeleider toesnauwde "Get that f*cking dog away from me" doet mogelijk anders vermoeden.

En Trump?  Blijkbaar de enige overeenkomst tussen Democraten en Republikeinen, ook hij heeft een Labrador, een blonde, met de naam Spinee. Een naam die mogelijk verwijst naar zijn tegenstanders, spineless (ruggegraatloos). Er gaat een verhaal dat Spinee recent geopereerd is en baasje Donald urenlang om gebeden twitterde, maar of dit de waarheid is?

Tot januari mogen voormalig rescue-dog Bo en vriendje Sunny (ook Portugese waterhond) nog stoeien op het gras voor  1600 Pennsylvania Avenue, daarna wordt het dus oftewel Spinee, oftewel Maisie, Tally en (als hij nog leeft)  Seamus.

Wellicht ook interessant

first dog 2017

Amerikaanse verkiezingen, wie wordt straks First Dog?

President, First Lady, First Dog. Niet elke term is even bekend in Nederland, maar elke  Amerikaan weet wie de First Dog, oftewel de presidentiële hond, is.

bolillo, screenshot

"Bolillo" wordt mascotte van Hondurese karavaan

In de Nederlands- en Engelstalige pers is het nog een onbekende, in de Spaanstalie kranten is hij hard op weg een beroemdheid te worden.