100 honden in beslag genomen, na zes maanden gaat fokker opnieuw in de fout | Dogzine

100 honden in beslag genomen, na zes maanden gaat fokker opnieuw in de fout

foto: dierenbescherming/LID

Afgelopen donderdag zijn 100 honden in beslag genomen bij een broodfokker annex dierenpension in de gemeente Deventer. Dat meldt de Dierenbescherming vandaag. Bij de fokker was een hercontrole gepland naar aanleiding van een eerdere controle op 22 februari j.jl. door de Landelijke Inspectiedienst. De inspecteur maakte zich toen grote zorgen over de omstandigheden waarin de dieren verbleven en hun welzijn. In overleg met het Functioneel Parket Zwolle is toen besloten om een deskundige van de Universiteit Utrecht in te schakelen en een hercontrole uit te voeren met bovenstaande als uitkomst.

Het was niet de eerste keer. Op 18 augustus 2018 werd een inval gedaan en toen constateerde de LID al ernstige misstanden. Een deel van de honden lag in hun eigen uitwerpselen op vervuild beton. Ook lagen er pups in kale bakken in hun eigen vuil, zonder warmtelampen. Destijds werden de honden niet in beslag genomen, de Dierenbescherming zei toen: “Als je nu alle honden meeneemt, heeft hij over een maand weer nieuwe honden en dan hebben wij er, als hij bijvoorbeeld verplaatst, geen zicht meer op.”

Ook was de gezondheid van de honden toen niet aangetast, aldus de Dierenbescherming, alleen de leefomstandigheden waren erg slecht. En de “fokker” beschikte ook niet meer over de juiste papieren. Wel werd toen gezegd dat hij in de gaten zou worden gehouden. Dat resulteerde dus nu in een hercontrole, zes maanden later. Deze keer werden er wel diverse gezondheidsproblemen ontdekt. De dierenarts constateerde verschillende honden met onverzorgde en ontstoken wonden, dieren met pijnlijke gewrichten, onverzorgde en vervilte vachten en afwijkende ontlasting. Uit onderzoek van de ontlasting blijkt dat sommige honden giardia hebben, dit is een erg schadelijke darmparasiet. Ook stelde de ingeschakelde dierdeskundige vast dat het sociale welzijn van alle aanwezige honden zeer slecht was. De honden vertoonden veel stress. Dit bleek uit gedrag als wegkruipen, urineren, braken en afreageren op waterbakken of hekwerk. Bij met name de jonge honden leek geen sprake van enige socialisatie. Veel honden vertoonden grote angst voor mensen. Het uitlezen van een chip was in veel gevallen zelfs niet mogelijk.

Alle in beslag genomen honden worden door een gedragsdeskundige onderzocht. Het gebrek aan socialisatie is zeer zorgwekkend en maakt hun toekomst onzeker. Om dit goed te beoordelen wordt bij alle honden een gedragsonderzoek verricht en wordt indien mogelijk, een socialisatietraject door deskundigen ingezet. Van daaruit wordt bekeken of RVO de honden kan herplaatsen. In het ergste geval kan het betekenen dat de toestand van een hond zo slecht en uitzichtloos is dat hij geëuthanaseerd moet worden.

De nu aangetroffen situatie is dermate ernstig dat het Functioneel Parket met spoed werkt aan het laten stilleggen van het ‘bedrijf’, morgen dient de zaak al voor de rechtbank in Zwolle.

De Facebookpagina "broodfokkers en handelaars moeten verboden worden"  weet te melden dat het om een (voormalige) rashondenfokker van Witte Zwitserse Herders gaat, die met kennelnaam is ingeschreven bij de Raad van Beheer/FCI. De kennelnaam is ook als handelsnaam ingeschreven bij de Kamer van Koophandel, samen met de andere bedrijfsactiviteit, een hondenpension . Er zouden al jarenlang klachten zijn over de fokker, en ook op "Tros Radar" worden 'horrorverhalen' over het pension verteld. In 2011 schreef iemand "De stank in de schuur was vreselijk. In het hok ernaast zaten drie andere honden op elkaar, ook daar geen water in het hok. Achter in de schuur zaten een stuk of tig witte pups ? blijkbaar kleintjes van de honden buiten. Het was nog net geen puppy-mill maar het kwam akelig dicht in de buurt."

De website, vanmorgen nog actief, is inmiddels uit de lucht gehaald. Een andere bedrijfssite op hetzelfde adres, waar ironisch genoeg hondenhokken en kattenhokken worden gemaakt en verkocht, is nog wel in de lucht. Een van de uitbaters van de kennel is ook bestuurslid van een paardenfokvereniging.


 


 

Wellicht ook interessant

screenshot puppy for all

Oosteuropese fokkers nemen nu zelf puppenhandel in het westen over

Naast illegale import lijken Oost Europese handelaren nu een volgende bron van inkomsten te hebben gevonden in de puppyhandel.

protest tegen Hezehof

Geen vergunning voor uitbreiding puppyfarm Hezehof

Een grote hondenfokker uit België, Rudy Guedens, haalt opnieuw bakzijl. Zijn aanvraag om een hondenfokbedrijf te beginnen in Lummen is voor de tweede maal afgewezen.

copyright foto WSYX/WTTE

Californië verbiedt de verkoop van broodfokpups

Een mijlpaal voor de Amerikaanse staat Californië: zij zijn de eerste Amerikaanse staat waar bij wet wordt verboden om broodfokpups te verkopen.