Wat, ik? | Dogzine

Wat, ik?

 ‘Voel jij iets voor een wekelijkse column in een nieuw digitaal hondenblad?’ Ik kijk even naar het berichtje wat net op mijn scherm verschijnt. ‘Wat, ik?’ denk ik gelijk, en dat schrijf ik ook terug. Ontzettend vleiend natuurlijk dat er aan mij gedacht wordt maar wat heb ik nu in hemelsnaam te vertellen? Na wat heen en weer getyp word ik overtuigd besluit ik om de sprong maar gewoon te wagen. Vanaf heden zal er dus een column verschijnen over onze hond(en), wat we willen bereiken en hoe we dat willen doen.

Ik ben fokker van de Franse Bulldog. Nou ja, fokker.. Er is nog geen nest op onze kennelnaam geregistreerd. Aankomend fokker dan? Hopelijk komt daar aan het einde van dit jaar verandering in! Er staat een nest gepland met ons teefje Yara. Een Franse Bulldog teef van bijna 2 jaar oud. Yara is een heerlijk actief, atletisch meisje en we zijn erg blij met haar.

Laten we bij het begin beginnen. In de voorgaande jaren heb ik al eens eerder Franse Bulldogs gehad. Onze eerste, Quinta, is helaas overleden op de leeftijd van 9 jaar aan rugproblemen. Een bekend probleem binnen het ras. Onze tweede Franse Bulldog, Tyke, is kortgeleden erg onverwacht en plotseling overleden op de leeftijd van 4 jaar. Hij bleek erg ziek en niet meer te genezen. Al voordat Tyke overleed kwam Yara in ons leven. Nauwkeurig uitgezocht, want na een aantal jaar in ‘Franse Bulldog wereld’ rond te lopen bleek dat er meer dan eens verschillende gezondheidsproblemen naar boven kwamen die al dan niet (h)erkend worden.

Na een tijdje aan de zijlijn gestaan te hebben ging het er toch echt van komen. Er werd een kennelnaam aangevraagd. Bij de Raad van Beheer is De Naam aangevraagd in november 2015. Het protocol van de Raad van Beheer schrijft voor dat de kennelnamen eerst een maand op de website gepubliceerd worden alvorens deze ter goedkeuring doorgestuurd worden naar de FCI. Na het aanvragen komt er een medewerker van de Raad van Beheer op locatiecontrole en stelt verschillende vragen over je fokplannen, waar de pups geboren zullen worden en waarom je graag zou willen fokken. Vanaf eind december prijkte ons zorgvuldig gekozen naam op het lijstje in het nieuwsoverzicht van de Raad van Beheer. Hierna is geen bericht goed bericht, en wordt de naam doorgestuurd. Dan begint het wachten in de volgende ronde, de goedkeuring van de FCI. De Raad van Beheer geeft al aan dat zij geen invloed hebben op de tijd die je hiervoor moet wachten. Onze naam werd op 15 februari doorgestuurd, op 8 maart 2016 is deze goed gekeurd. Dit betekent dat alle pupjes die door ons worden gefokt deze naam meekrijgen. Ontzettend leuk natuurlijk!

In mijn column zal te lezen zijn over de dilemma’s waar ik tegenaan loop als fokker, over ethiek, gezondheid, onze plannen, waarom en hoe ik hoop te zullen fokken en eigenlijk alles wat op mijn pad komt. Hopelijk vind je het leuk om met me mee te kijken hoe mijn plannen werkelijkheid worden!

Tot volgende week!