Wat als er geen protocol is? | Dogzine

Wat als er geen protocol is?

rennende franse bulldog

Bij gebrek aan een goed onafhankelijk document om het lichamelijke onderzoek vast te leggen heb ik er zelf een protocol voor gemaakt. Deze is gebaseerd op de afwijkingen die veel in het ras voorkomen en waar nog geen bestaand testprotocol voor is. Vanuit de Raad van Beheer en de rasverenigingen is niet tot zeer weinig verplicht om met een Franse Bulldog te fokken. Niet acceptabel!

Er wordt naar verschillende punten gekeken in dit testprotocol:

  • Ademhaling: Het type ademhaling wordt genoteerd, en ook of er een bijgeruis aanwezig is wat een indicatie kan zijn voor een minder goede ademhaling. De neusgaten worden ook beoordeeld.
  • Huid en vacht: De vacht kan een indicatie zijn of er allergieën aanwezig zijn. Er wordt gekeken of de vacht niet verkleurd is, of er geen (hormonale) kale plekken ontstaan zijn en of er geen tussenteenontstekingen aanwezig zijn. Ook willen de gezichtsplooien nog wel eens ontsteken of smetten door overtollige huid.
  • Gehoorgang: Door de kopvorm komt er bij de Franse Bulldog wel eens een vernauwde gehoorgang voor. Dat kan een oorontsteking tot gevolg hebben.
  • Ogen: De traanproductie wordt gemeten, door de korte snuit kunnen de traanbuizen verkeerd aangelegd worden. Er wordt gecontroleerd op een cherry eye (uitpuilend stukje weefsel in de binnenhoek van het oog) en het hoornvlies wordt beoordeeld. Als er geen ECVO oogonderzoek uitgevoerd wordt, word er ook gekeken naar entropion, ectropion en distichiasis. Later zal ik dieper in gaan op deze oogaandoeningen.
  • Kniegewricht: Patella Luxatie (losse knieschijf) komt bij de Franse Bulldog voor. Het is belangrijk om dit goed gedocumenteerd te hebben.
  • Heupgewricht: Een luxerend heupgewricht kan een indicatie zijn voor HD en voor ondiepe heupkommen. Naast deze controle wordt er een officieel HD onderzoek uitgevoerd en een PennHip heuponderzoek.
  • Staart: Door de korte, geknikte staart komt het wel eens voor dat de staart ingroeit. Dit is zeer pijnlijk.
  • Keelinspectie: Een belangrijk deel van dit protocol is de keelinspectie. Deze wordt onder narcose uitgevoerd. Er wordt gekeken of er een te lang of te dik zacht gehemelte bij de hond aanwezig is, of de amandelen normaal van vorm zijn en of het strottenhoofd niet afwijkt. De diameter van de luchtpijp is gemeten met behulp van een röntgenfoto. Dit zijn allemaal aanwijzingen voor het BOS-syndroom. Het BOS-syndroom is verantwoordelijk voor de ademhalingsproblemen die voorkomen bij de Franse Bulldog
  • Ruginspectie: Van de gehele wervelkolom worden er röntgenfoto's gemaakt. Hier wordt gelet op vervormingen van ruggenwervels (hemivertebrae), aanwezigheid van spondylose en calcificatie van de tussenwervelschijven.

Het testprotocol is een bestand wat altijd in ontwikkeling is en zal zijn. Naarmate mijn eigen kennis groeit en na suggesties van anderen kan hij veranderen. Omdat ik het belangrijk vindt dat andere mensen er ook gebruik van kunnen maken heb ik hem op mijn kennelwebsite gezet. Hopelijk zal hij flink gebruikt gaan worden!

Bijlage: testprotocol Franse Bulldog (pdf, Nederlands) en testprotocol Franse Bulldog (pdf, Engels)