Röntgenfoto's | Dogzine

Röntgenfoto's

Foto 1Vorige week schreef ik over het testprotocol wat ik gemaakt heb. Dit is natuurlijk nog lang niet alles waar naar gekeken wordt. Een belangrijk onderdeel van de hele procedure zijn ook röntgenfoto’s. 

Tezamen met het lichamelijk onderzoek worden er ook röntgenfoto's gemaakt. 
De Franse Bulldog is een dwergras, en door zijn compacte bouw komen er regelmatig skeletafwijkingen voor. Veel van deze afwijkingen zijn erfelijk. Door middel van röntgenfoto's kunnen we goed beoordelen of de hond lijdt aan afwijkingen aan het skelet of luchtwegen.

Er worden röntgenfoto's gemaakt van het volgende:

foto2

Strottenhoofd en luchtwegen: Op deze foto kunnen we de diameter van de luchtpijp meten. Deze wordt gemeten op het smalste punt. Ook kunnen we zien of er afwijkingen aan de luchtpijp of het strottenhoofd zijn. Het strottenhoofd en de luchtwegen zijn gevoelig voor afwijkingen, wat het BOS syndroom met zich mee kan brengen. 

De gehele wervelkolom: Afwijkingen aan de wervelkolom komen bij de Franse Bulldog helaas regelmatig voor. Over een aantal weken zal ik daar meer over uit leggen en ook vertellen hoe je het kunt herkennen. Elke wervel moet goed op de foto(s) staan, dus er worden foto’s gemaakt van de nek- tot aan de staartwervels zodat we ons een goed beeld kunnen vormen van de rug en nek van de hond.

Heupen: Er wordt gekeken naar de diepte van de kommen, hoe de botten er uit zien en hoe de gewrichten in elkaar passen. Maar ook de bekkendoorgang en -vorm kan op deze foto gemeten worden. Hierdoor kan er een redelijke inschatting gemaakt worden of Yara natuurlijk kan bevallen. De foto’s om vast te stellen of er heupdysplasie aanwezig is gaat volgens 2 methodes: Officieel beoordeeld via de Raad van Beheer en een PennHip onderzoek

Ellebogen: Dit is om te screenen op elleboogdysplasie. Ook deze foto’s worden officieel beoordeeld door de Raad van Beheer.

In totaal worden er ongeveer 10 röntgenfoto's gemaakt van een hond die volgens deze procedure getest word. Ik vind het erg belangrijk dat hier openheid over gegeven wordt en dat de foto’s in te zien zijn. Niet alleen voor nu maar ook voor toekomstige generaties. Als iemand over een aantal jaar wil fokken met zijn hond en Yara zit in de stamboom kunnen ze precies hoe het ervoor stond met haar gezondheid (en hopelijk straks ook wat ze vererfd heeft)

In de volgende weken zal ik dieper in gaan op de HD en ED onderzoeken, net als de PennHip methode en waarom we voor beiden gekozen hebben.