Dag des oordeels | Dogzine

Dag des oordeels

Yara en Marley

Eindelijk was het zo ver! De dag des oordeels. De dag dat we de grootste hap van de gezondheidsonderzoeken zouden doen bij Yara. Haar nestbroer Marley is ook mee vandaag, hij krijgt dezelfde onderzoeken. Wel zo gezellig als je dat samen kunt doen, toch?

Marley en Yara zijn vanmiddag volledig onderzocht op de volgende punten:

 • Heupfoto's via Pennhip methode
 • Officiële HD heupfoto's beoordeeld door de Raad van Beheer
 • Officiële ED elleboogfoto's beoordeeld door de Raad van Beheer
 • Röntgenfoto's van de rug, staart, nek, strottenhoofd en luchtwegen
 • Officiële hartecho met Doppler

Ze hebben ook een uitgebreid lichamelijk onderzoek gehad waarin de volgende dingen werden behandeld:

 • Ademhaling
 • Huid en vacht
 • Gehoorgang
 • Ogen: traanproductie/derde ooglid/cornea
 • Kniegewricht: Patella Luxatie
 • Heupgewricht
 • Staart
 • Keelinspectie: te lang of dik zacht gehemelte/vergrote amandelen/versmalde luchtpijp/strottenhoofd/luchtpijp doorsnede
 • Ruginspectie: hemivertebrae/spondylose/calcificaties


De resultaten van de Raad van Beheer laten nog even op zich wachten, dit duurt ongeveer 2-3 weken. Zo lang zal de Pennhip uitslag waarschijnlijk ook duren. Deze worden zodra bekend uiteraard ook gedeeld.

We zijn begonnen met de hartecho. Tijdens de echo word er gekeken of de hartkleppen goed aangelegd zijn en of het hart goed functioneert. Er zijn geen afwijkingen gevonden!

Daarna ondergingen ze het lichamelijk onderzoek. De ademhaling werd gecontroleerd, samen met de neusgaten. De huid en vacht werd nagekeken. De arts heeft in de oren en ogen gekeken om te controleren op afwijkingen, bij de ogen werd ook de traanproductie gemeten. Het heupgewricht werd aan geduwd en getrokken, de knieschijven werden gecontroleerd op Patella Luxatie (volgens Meutstege protocol), ook werd de staart nagekeken op afwijkingen. 
Hoera, alles goed tot zo ver!!

Hierna kreeg Yara een prikje voor narcose. Voor de röntgenfoto's duwen en trekken ze flink aan de heupen, dus dan krijgen we een duidelijker beeld. Ook kan dan gelijk de keel geïnspecteerd worden. Daar word nagekeken of het lange gehemelte niet te lang of te dik is, of er geen amandelen zijn die afwijkend zijn, het strottenhoofd word ook nagekeken op afwijkingen. Weer geen afwijkingen gevonden, prachtig voor een bulletje!

De (heup)foto's worden gemaakt, daarvoor ligt Yara in een soort bak. Wat we tot nu toe op de foto zien: geen afwijkingen, natuurlijk moeten we de officiële uitslag hiervan nog afwachten.

De Pennhip heupfoto's bestaan uit 3 opnames, waarvoor ze allerlei bakken gebruiken om Yara in positie te brengen. Ik heb gekozen om naast de officiële HD foto's ook Pennhip foto's te laten maken omdat bulletjes nou eenmaal anders van bouw en heupen zijn als andere honden. Bij de Pennhip uitslag krijg je ook een gemiddelde te zien van alle honden van dat ras. Dat is natuurlijk heel interessant.

Voor de ED elleboogfoto's worden er 4 opnames gemaakt, 2 van elke elleboog. Eentje van boven en eentje van de zijkant. Er word gekeken of er misschien artrose in de ellebogen aanwezig is, of dat de ellebogen goed gevormd zijn. Op de foto's zijn geen afwijkingen te zien, maar we moeten afwachten welke waarde het onderzoekspanel ze toekent.

Er zijn 3 rugfoto's gemaakt, zodat elke wervel er goed op staat. Yara heeft voor een bulletje geen afwijkende staart. Alle lendenwervels zijn goed gevormd en zonder artrose of spondylose aanwijzingen. In de borstwervels zitten 3 hemivertebrae wervels. Dat betekent dat de vorm van deze wervels afwijkend is.
Helaas bestaan er maar weinig bullen zonder hemivertebrae. In overleg met De dierenarts is ook besloten dat dit geen belemmering hoeft te zijn voor de fokplannen. Er moet wel rekening mee gehouden worden met de partnerkeuze. De luchtpijp van Yara is prachtig, 10,7 millimeter. Dat is een super maat!

Ook heb ik haar bekkenopening laten meten. Ik hoop op een eventuele zelfbevalling, dus wat meer gegevens hiervan zijn altijd prettig. Haar bekkenopening is 44,6 millimeter. De gemiddelde kopgrootte van een pasgeboren FB pupje is gemiddeld tussen de 30,3 en 38,6 millimeter volgens de gegeven die ik heb kunnen vinden. Dat geeft goede hoop op een zelfbevalling!!

Eind december zal Yara een ECVO oogonderzoek ondergaan, dit is dan de laatste fysieke test. Ook zullen ze nog diverse DNA testen ondergaan. Tot nu toe gaat alles voorspoedig, en staat er niets in de weg om Yara in te zetten voor de fok. Hopelijk mag ze een goede bijdrage leveren!

Vanaf volgende week zal ik per test uitleggen hoe het resultaat het beste geïnterpreteerd kan worden en hoe de uitslag tot stand komt.

Groetjes Chantal!