Yulin, 10.000 honden zijn druppel op gloeiende plaat

Leestijd
2 minuten
Tot nu toe gelezen

Yulin, 10.000 honden zijn druppel op gloeiende plaat

di, 06/07/2016 - 19:20

Elk jaar leidt het weer tot grote verontwaardiging bij hondenliefhebbers wereldwijd, het Lychee and Dog Meat Festival, gehouden in de Chinese stad Yulin in de provincie Guanxi. Het feest vindt traditioneel plaats tijdens de zomerzonnewende (21 juni) en duurt in totaal een dag of 10.

Naar schatting kost het feest jaarlijks aan 10-15.000 honden en katten het leven. 10.000 van de in totaal 10 miljoen honden die jaarlijks voor consumptie geslacht worden.  Of het daadwerkelijk dit aantal dieren of de consumptie van honden is, tenslotte worden in Korea en Vietnam ook op redelijk grote schaal honden gefokt met als doel gegeten te worden, of de ronduit barbaarse manier waarop de lokale Chinese bevolking de honden afslacht (er zijn beelden bekend van levend koken en levend villen), Yulin maakt door de hele wereld mensen woedend, en de druk op de Chinese regering neemt toe. Twee jaar geleden werd het festival daarom “afgelast”(in ieder geval voor de ogen van de Westerse media), inmiddels gaat het festival weer gewoon door, alle protesten en acties ten spijt.

Het eten van honden is niet vreemd, zeker niet in de Aziatische wereld, Al genoemd zijn Vietnam, Korea, maar ook in de Filipijnen, Taiwan, Indonesië en –buiten Azië- in Mexico, Polynesië en op de noordpool komt het eten van hond voor. In China zelf was de hond een echte delicatesse tijdens de Han-periode (ca. 200 na Chr.) maar driehonderd jaar later, tijdens de Sui-Tang-dynastie, was het “not done”, en werd het als indecente gewoonte gezien.

Hondenvlees bleef echter, zeker bij de gewone man, gewoon op het menu staan. En gespecialiseerde hondenrestaurants, waar hond op de kaart staat, zijn niet ongewoon, al heeft de regering er onder publieke druk wel een aantal gesloten.

Toch is het Yulin Dog Festival, de meer ‘populaire’ benaming, geen jarenlange traditie, geen eeuwenoud gebruik annex feest. Het festival is pas enkele jaren oud. In  2009 was de eerste editie, gehouden om het (binnenlands) toerisme naar Yulin te bevorderen. Want de Chinese connaisseur houdt van hond. En volgens die connaisseur komen de smakelijkste honden uit de omgeving van Yulin, waarbij rassen en de grootte van de hond de smaak zouden bepalen. Volgens een lokale bron zou het festival dan ook gestart zijn uit pure trots op de goede kwaliteit hondenvlees.

De vele beelden echter die al snel via social media naar buiten kwamen van vooral de extreme slachtmethodes, volgens Chinese overlevering zou het vlees meer voor de menselijke gezondheid doen als het dier gemarteld zou zijn, zorgde toch voor onrust binnen de Chinese regering. Uiteindelijk werd het festival in 2012 afgelast, maar herrees het een jaar later uit de as. Volgens sommigen zou de internationale druk, via Facebook, Twitter, maar ook via acties van internationale sterren als Ricky Gervais en Gisele Bündchen, er wel voor zorgen dat het openlijk slachten nu verboden is, en dat het leven voor de hondenslagers in Yulin lastiger wordt. Meer dan 4 miljoen mensen hebben de diverse petities ondertekend die de Chinese regering oproepen dit festival te staken. Ook in het steeds meer verstedelijkte China nemen de protesten toe, ook daar is de hond van slachtdier steeds meer huisdier geworden. Terwijl veel Yulin-slachtoffers gestolen zijn, en vaak nog met de halsband om worden aangeleverd bij de slager.  Anderzijds, China kent nauwelijks wetten tegen dierenmishandeling, alleen  wetgeving tegen het vervoer van dieren zonder de juiste papieren omtrent hun gezondheid kan een rem op het festival zetten. Mogelijk ook de gevaren voor de –humane- volksgezondheid. Veel dieren, honden en katten, zijn ziek door de erbarmelijke leefomstandigheden, hebben rabiës of andere ook op mensen overdraagbare ziektes. Het is eigenlijk een wonder dat er in Yulin tot nu toe geen epidemieën zijn uitgebroken.

Saillant detail is dat juist de internationale organisatie voor rashonden, de FCI, de World dog Show 2019 aan China toewees. De Chinese Kennelclub is –zeker in hondenwereldbegrippen-  erg jong. Bovendien, de enorme sponsorbedragen die de Kennelclub, met steun van de Chinese overheid, belooft doen het angstige vermoeden rijzen dat China een rookgordijn van dierenliefde wil creëren om de massale slachtpartijen, zowel in Yulin als jaarlijks door het hele land, te verdoezelen. Lokale Kennelclubs kwamen –kortdurend- in protest.  Noorwegen riep op tot boycot, net als niet-FCI aangesloten land Engeland, Finland en Zweden toonden zich zeer kritisch, Nederland liet weten China niet gesteund te hebben, maar niet tot boycot over te gaan. Zonder resultaat, de FCI houdt vast aan de mening dat juist het organiseren van de show de leefomstandigheden voor honden in China zal verbeteren. Iets wat hondenliefhebbers wereldwijd ernstig betwijfelen, en velen hebben al laten weten niet van plan te zijn hun hond in te schrijven voor China, dat ook nog eens strenge quarantaineregels kent voor dieren die geïmporteerd worden, maar die tijdens de World Dog Show wel wil versoepelen.


 

yulin