• Waarom natte honden zo stinken...

Waarom natte honden zo stinken...

Leestijd
2 minuten
Tot nu toe gelezen

Waarom natte honden zo stinken...

vr, 10/20/2017 - 14:31

We zijn allemaal dol op honden, maar als ze flink nat zijn wordt die liefde soms wat minder. Want natte honden ruiken minder aangenaam, en eigenlijk stinken ze gewoon. En zeker nu het natte seizoen is aangebroken krijgen we daar met zijn allen –behalve de hond zelf- weer last van. Maar waarom stinkt een natte hond?

Eigenlijk is het niet de hond zelf die stinkt, maar zijn het de bacteriën en schimmels die normaal in zijn vacht aanwezig zijn. Qua bacteriën is dat vooral de staphylococcus, die op zich niet heel beroerd ruikt, maar de schimmels doen dat dus wel. Die scheiden moleculen af die wij vies vinden ruiken. En dat zijn er een heleboel. Zodra we de hond meenemen voor een wandeling nemen we die hele entourage van het dier ook mee, en regent het of gaat de hond zwemmen, wordt die hele entourage ook gewoon (klets)nat.

Ietwat afhankelijk van hun vacht moeten honden zelf zorgen dat deze waterproof blijft. En daarvoor scheiden ze net als wij talg af, sebum. Op die manier wordt de vacht met een soort van waterafstotend olielaagje bedekt. Sommige honden doen dat wat meer dan anderen. Er is echter een verschil met mensen, honden gaan van nature niet regelmatig in bad, en honden zweten niet (via hun huid).

Wat heeft dat zweten ermee te maken? Bedenk zelf maar, wanneer je het meeste zweet. Als je de hele dag achter je bureau op kantoor zit of als je net een halve marathon gelopen hebt? Voor wie het om kantoor gaat, die hebben of een vreselijke baan of doen normaal niet aan sport. Maar het punt is, het vocht, het zweet, zorgt ervoor dat we moleculen van allerlei substantie beter ruiken. Want alles wat we ruiken zijn wateroplosbare stoffen, of stoffen die alleen met behulp van water loskomen van de oppervlakte waarop ze liggen. Vochtige lucht kan ook meer  moleculen bevatten dan droge lucht, dus de “stankintensiteit” wordt meer, en de vochtige lucht hecht zich ook makkelijker aan de chemoreceptoren, de zintuiguiteinden waarmee we ruiken- in onze neus.  En zodra er genoeg “stinkende” moleculen op die chemoreceptoren zitten, gaat er een signaaltje naar onze hersenen..  “stank!”

Honden hebben er zelf nooit last van, want als jagers in groepen hoefden ze van nature hun geur niet heel erg te maskeren. Alhoewel honden dat toch wel graag doen, want al onze viervoeters liggen bij voorkeur in paardenpoep, restanten van dode vissen of andere minder aangenaam ruikende zaken te rollen om hun eigen geur te maskeren. Een geur die zonder al die schimmels en bacteriën overigens redelijk aangenaam is, een beetje muskusachtig.

Inmiddels is er –ondanks dat het nooit een heel druk onderzoeksgebied geweest is- wel een onderzoek geweest naar de stoffen die zo stinken. In onderstaande infographic worden die uitgelegd (engelstalig). De analyze van Andy Brunning, de maker van de infographis, is dat  de typische natte-hondengeur vooral bestaat uit een mengeling van geuren, waaronder amandel, fruit, honing en paddenstoel, met kleine fracties zwavel en poep. Het is dus de combinatie die stinkt, niet de losse geuren an sich, alhoewel zwavel niet aangenaam ruikt.

Kun je ook iets doen aan de geur?  Weinig, alhoewel de hond droog houden een hele goede is. Regelmatig borstelen is meestal ook beter, en helpen overmatige huidschilfers verwijderen waarop veel schimmels zitten,  dan regelmatig douchen, en sommige shampoos breken juist de micro-organismen op de huid af waardoor het evenwicht verstoort wordt, en de geur erger wordt. Voor wie nog geen hond heeft, niet elk ras ruikt even “erg”.  Herderachtigen hebben in het algemeen meer geur dan de gezelschapshonden uit groep 9.  Heel soms kan ook het dieet, het voer wat je hond eet, invloed hebben op de geur.  Er zijn methodes om de geur te neutraliseren (azijn en water of baking soda is er een), maar dat is toch niet echt aan te raden, je weet niet precies wat je zo met de hond doet. En nogmaals, die vaste hoeveelheid organismen op je hond houden hem juist gezond! 

De minder plezierige natte geur is geen probleem. Maar gaat je hond ook in droge toestand raar ruiken, of wordt de natte geur heel anders, houd hem dan goed in de gaten. Een onaangename geur anders dan “gewoon nat” is vaak een teken van onderliggende ziekte of klachten. Of, zoals een dierenarts vertelde…  kijk eens of het zijn halsband is als hij deze altijd draagt, na verloop van tijd kan die ook raar gaan ruiken…