Vuurwerkverkoop gestart | Dogzine

Vuurwerkverkoop gestart

fax

Vandaag ging de verkoop van vuurwerk van start en dat was te merken. Voor veel mensen hoort vuurwerk bij de jaarwisseling maar helaas gaat het niet allemaal even vlekkeloos. Zo werd er vandaag in Arnhem een kleine 400 kilo zwaar vuurwerk in beslag genomen. Illegaal, voor de duidelijkheid.
In het noorden van het land werden ruim 400 postpakketten onderschept, met vuurwerk. Ook al illegaal.
De politie werkt er hard aan illegaal vuurwerk zoveel mogelijk tegen te gaan. Zodra de politie online handel in verboden vuurwerk tegenkomt, worden kopers en verkopers achterhaald en gaat de site op zwart. Een andere maatregel is het online frustreren van de handel in illegaal vuurwerk. In samenwerking met partners als Instagram en Facebook zijn daardoor al meerdere websites en forums uit de lucht gehaald.
Het zware knalvuurwerk veroorzaakt de meeste overlast en ook de meeste schade. Maar wanneer is voorwerk nou illegaal? 

Je herkent legaal vuurwerk aan een Nederlandse gebruiksaanwijzing en verkoop op de toegestane dagen.
Bepalen of vuurwerk illegaal is, is lastig. Het hoeft er niet afwijkend uit te zien en wordt ook soms normaal aangeboden. Als vuistregel geldt: illegaal vuurwerk is al het vuurwerk dat niet in de legale handel en binnen de vastgestelde verkoopdagen in Nederland wordt verkocht. Voorbeelden van bekend illegaal vuurwerk zijn strijkers, Bengaals vuur, mortierbommen, Chinese rollen, lawinepijlen en Cobra’s. Het meest gevaarlijke zijn de "big five".

Eigenaren van huisdieren hebben het vaak niet op vuurwerk, maar als je het afsteekt, zog dan dat je weet wat je doet.
Voor wie echt heel erg tegenstander is loopt er een petitie voor een algeheel verbod.

Die petitie vind je hier.