Vlaamse Raad voor dierenwelzijn: geen algemeen verbod op elektrische halsband | Dogzine

Vlaamse Raad voor dierenwelzijn: geen algemeen verbod op elektrische halsband

shock collar

Geen algemeen verbod voor elektrische schokhalsbanden in België. Tot dat advies komt de Vlaamse Raad voor dierenwelzijn. “De Vlaamse Raad voor Dierenwelzijn raadt voor de opvoeding van honden een positieve beloningstraining aan, maar pleit niet voor een algemeen verbod op elektrische halsbanden, omdat in uitzonderlijke gevallen een elektrische halsband een noodzakelijk hulpmiddel kan zijn om honden te trainen. Het is moeilijk om deze gevallen precies te bepalen. De Vlaamse Raad onderschrijft daarom het advies van 2010 van de federale Raad voor Dierenwelzijn over elektrische halsbanden dat deze nuances duidelijk verwoordt.”

De Vlaamse regering  had vorig jaar om advies gevraagd aan de Raad voor Dierenwelzijn, in steeds meer landen waaronder Engeland, Schotland, Wales, Denemarken, Duitsland en Oostenrijk zijn de banden inmiddels verboden, voor iedereen, of is een algemeen verbod op het gebruik in de maak. In 2010 had de Federale Raad voor dierenwelzijn de elektrische halsband nog volledig aanvaardbaar geacht.

De Raad voor dierenwelzijn meent dat goede trainers wel met het gebruik van de schokhalsband kunnen omgaan, en verwijst ook naar politie en defensie die de electrische halsbanden gebruiken bij training van politie- en legerhonden. Ook zou het in bepaalde gevallen het laatste redmiddel zijn om euthanasie te voorkomen.

Vlaams Dierenwelzijnsminister Ben Weyts is tegenstander van de schokhalsband, nadat hij in 2016 zelf de band uittestte. OIn België, net als in Nederland, zijn veel tegenstanders van de aversiemethode.  ““We hebben zelf een enquête gedaan bij meer dan 2.600 Belgische dierenartsen”, aldus Goffin. “En meer dan 1 op de 5 rapporteert dat honden angsttrauma’s overhouden aan halsbanden die hen shocks toedienen. 1 op de 7 honden houdt er brandwonden aan over. Bijna 6 op de 10 dierenartsen zijn voor een verbod op de verkoop van elektrische halsbanden en antiblafhalsbanden gewonnen.” aldus Het blauwe Kruis in 2016.

Het is nog niet bekend of Ben Weyts het advies opvolgt of toch tot een andere conclusie komt. Dogzine heeft minister Weyts om een reactie gevraagd.

In Nederland wordt de Wet op de elektrische halsband ook doorlopend vooruitgeschoven, zou het eerst inb April komen, toen in juli, inmiddels is een beslissing over de zomer heen getild.


 


 

Wellicht ook interessant

actijoy

Fittrackers nu ook voor de hond

Het viel een Tsjechische ingenieur en hondeneigenaar op dat zijn hond, een bullterrier, bij de eerste keer joggen al na een paar kilometer volledig uitgeput raakte.

engelse parlement

Ook Engeland doet shock-collar in de ban

Na Schotland en Wales wordt de schok-halsband nu ook verboden in de rest van Engeland.

schouten

Is er een verbod op de electronische halsband op 1 juli? Nee, verre van dat..

De kogel lijkt eindelijk door de kerk, bij Algemene Maatregel van Bestuur heeft de minister zich uitgesproken over de elektronische halsband. Beter bekend als anti-blafband, dogtra etc.