Virtuele hond moet bijtincidenten voorkomen | Dogzine

Virtuele hond moet bijtincidenten voorkomen

de virtuele hond

Hoe moet je voorkomen dat mensen door honden worden gebeten?  De Universiteit van Liverpool en de Engelse organisatie “Dogs Trust” hebben daar nu iets heel nieuws op gevonden.  Een virtuele hond als educatief hulpmiddel om mensen te leren beter met honden om te gaan, te leren hoe ze honden moeten benaderen.

In samenwerking met Dogs Trust en onderzoekers van de University of Liverpool op het gebied van dierengedrag, heeft de VEC (Virtual Engineering Centre) een virtual reality (VR) -ervaring gecreëerd waarin mensen op een veilige en gecontroleerde manier een hond met agressieve tekens kunnen benaderen en ermee kunnen communiceren.

De ervaring is bedoeld om volwassenen en kinderen te helpen specifieke gedragingen van honden te leren herkennen, gedragingen die mogelijk de voorbode zijn van een aanval of een incident als ze niet correct worden geïdentificeerd.

In Engeland worde jaarlijks ruim 6700 mensen ten gevolge van een hondenbeet opgenomen in het ziekenhuis. Het totaal aantal bijtincidenten is vermoedelijk veel groter.

Als onderdeel van een verlangen om kinderen en volwassenen beter voor te lichten over de preventie van hondenbeten, wilde Dogs Trust onderzoeken of een digitaal hulpmiddel mensen zou kunnen helpen bij het identificeren van een reeks stress- en dreigingsgedragingen die typisch door honden worden getoond en die mogelijk tot een beet kunnen leiden .


 


Als antwoord op deze uitdaging hebben gedragsspecialisten en psychologen van de universiteit nauw samengewerkt met de VEC om ervoor te zorgen dat de lichaamstaal tot in detail wordt weergegeven in de virtuele omgeving zodat het zowel realistisch is als een waarheidsgetrouwe weergave van het gedrag van honden in de echte wereld.

Naarmate de gebruiker de hond nadert, veranderen het gedrag en de lichaamstaal van de hond geleidelijk, het gedrag van de hond begint tekenen van agressie te vertonen, zoals het likken van de lippen, het laten zakken van hoofd en lichaam, het opheffen van de voorpoot, grommen en tanden laten zien. Naar dit gedrag wordt verwezen vanuit de 'Canine Ladder of Aggression', die laat zien hoe een hond zich kan gedragen wanneer hij niet benaderd wil worden.

De volgende stappen zullen erop gericht zijn om de details binnen de omgeving te verbeteren om ervoor te zorgen dat de simulatie zo realistisch mogelijk is. Toekomstige ontwikkelingen zullen ook een groter aantal gedragingen van honden laten zien en de reacties van de hond op het gedrag van gebruikers.

Wellicht ook interessant

pitbull

Pitbullverbod Montreal tijdelijk teruggedraaid

De nieuwe wet die afgelopen maandag van kracht ging in Montreal is voorlopig teruggedraaid.

Hug of potentieel gevaar

Teckels net zo gevaarlijk als Pitbulls. Wie bijt er nu vaak?

Een test voor eigenaren van agressieve (vecht)honden.  Naar aanleiding van een bitincident waarbij een jong kind in het gezicht werd gebeten door een pitbull-achtige hond hebben de "vechthonden" he

pitbull (stockfoto)

Ban op Pitbull in Montreal, honderden honden naar vroegtijdige dood

De gemeenteraad van Montreal nam afgelopen dinsdag een besluit dat de gemoederen wereldwijd hoog op laat lopen.