Verzet tegen rasspecifieke wetgeving in Engeland groeit | Dogzine

Verzet tegen rasspecifieke wetgeving in Engeland groeit

dogo argentino

Terwijl Nederland zich opmaakt voor een soort Breed Specific Legislation, rasgebonden wetgeving, neemt de steun voor dit soort wetgeving gericht op "vechthonden" in het buitenland vooral af. In Ierland verscheen zeer recent al een onderzoek, maar het Engelse blad Dogsmonthly schrijft nu ook in een artikel dat sinds de introductie van de BSL, nu 26 jaar geleden,  geen afname maar een toename is geweest van het aantal bijtincidenten.

In het Verenigd Koninkrijk geldt de BSL voor vier hondenrassen en hun kruisingen, de Pitbull, Fila Brasileiro, de Dogo Argentin en de Tosa Inu. Uit recente cijfers blijkt dat het aantal dodelijke ongevallen door bijtincidenten van 1,1 per jaar voor de wetgeving gestegen is naar 2,8 sinds de wetgeving.

En dus zijn organisaties een campagne begonnen om de wet veranderd te krijgen. Niet langer gericht op specifieke rassen, maar op onverantwoorde eigenaren van alle honden. Volgens de tegenstanders zijn die verantwoordelijk, en ligt het niet aan het "uiterlijk" van de hond. Zo meldt Shaila Bux van 'Born Innocent'volgens dogs monthly dat "If we go by statistics, then.current legislation has failed in every area that it was set out to tackle."

Politici zouden moeten erkennen dat de huidige wet gefaald heeft, menen de tegenstanders. Bovendien, dodelijke ongevallen door honden blijven extreem zeldzaam, met een kans van 0,00005%. De kans op overlijden door een bijensteek of wespensteek, of zelfs door een koe of varken, is aanmerkelijk groter. Dierenwelzijnsorganisatie RSPCA bracht ter gelegenheid van de 26e verjaardag van de wet een video uit, waarin de vier rassen worden geoond met als ondertitel "Lijken deze honden je gevaarlijk?" Een petitie van de RSPCA tegen de wet is inmiddels ruim 80.000 keer getekend

Dr Samantha Gaines van de RSPCA is duidelijk: "Many believe that, ultimately, the law should be repealed and replaced with something that is fit for purpose - something that better serves to protect the public and which doesn’t punish dogs because of how they look, irrespective of their behaviour or whether they pose any risk to the public." 

Wellicht ook interessant

agressieve hond

WUR-rapport bijtprotocol Amsterdam moeite waard om te lezen

Na Rotterdam en Tilburg heeft nu ook Amsterdam het (concept) bijtprotocol ter inzage gelegd, met andere woorden, iedereen mag er nu een zogeheten zienswijze over indienen.

Cane Corso

Hoogrisicohonden, wat is nu wel of niet besloten?

De brief van Staatssecretaris Martijn van Dam aan de Tweede Kamer over maatregelen voor Hoogrisicohonden heeft niet alleen opnieuw tot veel commotie, maar ook tot veel onduidelijkheid geleid.