Reclame voor vechthonden bedreigt volksgezondheid, of niet?

Leestijd
3 minuten
Tot nu toe gelezen

Reclame voor vechthonden bedreigt volksgezondheid, of niet?

wo, 11/09/2016 - 15:14

“Het aanprijzen van “vechthonden” is een bedreiging voor de volksgezondheid” Dat is –in het kort- de inzet van een klacht waarover de reclame code commissie zich recent heeft uitgesproken. Een klaagster had zich gemeld bij de commissie naar aanleiding van een tekst op de website van DOA, Dieren Opvang Amsterdam, waarin “Stella” een nieuwe baas zoekt.

Stella, wiens kop enigszins beantwoord aan het algemene beeld van wat mensen hebben over vechthonden, wordt op de site aangeprezen als “kruising Herder”. De hondendame van 4,5 jaar oud zoekt een nieuwe baas. Omdat Stella niet echt goed omgaat met andere honden en katten, is dat ook vermeld in de advertentie. “Nee”, zegt klaagster “dat is niet genoeg. Dit soort aanprijzingen moet niet kunnen”.

Herder of vechthond

Volgens de Reclame code commissie is de totale klacht als volgt: “Stella wordt aangeprezen als "kruising herder”, terwijl uit de foto overduidelijk blijkt dat dit een hond van het type 'vechthond' is. Het is onjuist, onfatsoenlijk en misleidend om vechthonden aan te prijzen bij de gemiddelde consument.Het is onjuist, onfatsoenlijk en een bedreiging voor de volksgezondheid om vechthonden aan te prijzen en daarmee bewust erop aan te sturen dat deze honden zullen deelnemen aan het openbare leven. Het is misleidend om bij het aanprijzen van deze honden niet te vermelden of de hond eerder in beslag is genomen wegens agressie.”

Tijdens de zitting voegt klaagster, wiens naam onbekend is, nog argumenten toe. De populariteit van “vechthonden” zou de veiligheid van mens en dier in deze maatschappij schade toebrengen, zeker nu allerlei rassen als "stafford", "pitbull" en "American bulldog", maar ook "bully XXL", "Cane Corso", "Presa Canario", "bullmastiff", "bandog". Etc. steeds meer in het straatbeeld worden gezien. Het type vechthond is voor eenieder gemakkelijk te herkennen: brede kop, brede kaken, brede schouders, een gespierd en atletisch lijf; kortom, een fysieke bouw die geheel is ontworpen om aan te vallen en een tegenstander te doden.

Gevaarlijk

En, aldus klaagster “De gevolgen van de vechthond in onze maatschappij zijn aanzienlijk. Alleen al afgelopen twee weken haalden verschillende aanvallen het nieuws. Dierenasielen werken mee aan deze schade door vechthonden op grote schaal in de maatschappij te plaatsen. Zij doen dit door misleidende en onjuiste uitingen die de gewone consument ertoe moeten verleiden een vechthond als huisdier aan te schaffen. En dus worden overduidelijke vechthonden als Stella neergezet als herdershond en niet als vechthond. Bovendien, als in de tekst staat dat een hond niet bij andere honden of katten kan, en liefst niet bij kinderen, is al duidelijk dat de hond gevaarlijk is.

Ergo, aldus de klaagster, “Het verkopen van deze honden als honden die aan de maatschappij moeten deelnemen, is een bedreiging voor de volksgezondheid en de openbare orde”. Klaagster afficieert zichzelf vervolgens als “consument, moeder en bezorgde burger”.

Raspunten

Het dierenasiel is het niet met klaagster eens. Het verzwijgen van de soort honden die in het asiel zitten is onzin, immers, alle honden staan met foto op de website. Dat Stella als “kruising Herder” wordt neergezet is logisch, aldus het asiel “De meeste asieldieren zijn 'look-alikes' en kruisingen. Ook Stella is een kruising. Een dierenasiel doet geen DNA-test om te kijken welke rassen er precies in een kruising zitten, maar gebruikt de raspunten om een typering te maken. Als de herder hieruit het meest prominent naar voren komt, wordt de hond een kruising herder genoemd. Als dit een Stafford is, dan wordt de hond een kruising Stafford genoemd, enzovoort. Dat betekent echter niet dat uiterlijk en ook het gedrag van de hond geen kenmerken kunnen hebben van andere rassen. Het is immers een kruising”.

Ook, zo zegt het asiel “Een vechthond is geen rasgroep, ras of sectie, hoogstens een typering van het doel waarvoor verschillende rassen in het verleden werden gefokt. Als naar Stella wordt gekeken aan de hand van raspunten, dan is Stella een herderachtige (…) de herder is het meest prominent aanwezig.

Begeleiding betekent gevaar

Opvallende eis van klaagster was dat honden die begeleiding nodig hebben dan ook gevaarlijk zijn. “welnee” zegt dierenasiel Amsterdam “Klaagsters redenering komt voort uit onwetendheid. Begeleiden van een hond is juist de kerntaak van iedere verantwoordelijke hondenbezitter. Veel problemen met honden - van welk ras dan ook - zijn terug te voeren naar de eigenaar: omdat eigenaren onvoldoende aandacht besteden aan/kennis hebben van socialisatie, training, opvoeding en/of tegemoet komen aan de natuurlijke behoeftes van hun dier, komt het dier in de problemen en kan zodoende ook problemen gaan veroorzaken. Wat betreft specifiek Stella’s verleden, nee, daar zijn nooit bijtincidenten geweest.

Het is zeker zo dat de agressiedrempel bij veel Staffords lager ligt dan bij andere rassen, waarbij agressie zich doorgaans uit als intolerantie tegenover sommige, veel of alle andere honden. Dit houdt echter niet in dat een Stafford niet in de maatschappij hoort, maar betekent dat een Stafford een verantwoordelijke baas/fokker moet hebben die 'weet wat hij aan de lijn heeft' en veel aandacht besteedt aan socialisatie, opvoeding en activiteiten. De Koninklijke Hondenbescherming pleit voor houderschap onder voorwaarden, waarbij eigenaren moeten kunnen aantonen dat zij in staat zijn met honden om te gaan. Hier kan adverteerder het alleen maar mee eens zijn.

Pijlen op Marktplaats

“Dierenasielen zijn juist organisaties die op een professionele manier honden heropvoeden en herplaatsen.” Aldus DOA  “Indien er ergens sprake is van onvolledige of zelfs ontbrekende informatie en complete onduidelijkheid over criteria en begeleiding bij herplaatsing, dan is dit bij adverteerders op Marktplaats en vergelijkbare sites. Adverteerder stelt voor dat klaagster haar pijlen op die websites richt en niet op de asielen die juist de gevolgen van onzorgvuldige plaatsingen en onvolledige informatie via deze sites op hun bord krijgen en trachten te herstellen.”

De Reclame code commissie ziet echter in de advertentie niets verkeerds staan, en vindt niet dat de kwalificatie “vechthond” moet worden weergegeven. Verder, zo zegt de RCC, gaan wij niet over vechthonden en uitingen in het algemeen. Over die zaken kan de RCC dan ook geen oordeel vellen. Dat “zoekt een rustige omgeving” etc. zou impliceren dat Stella een lieve huishond is en daarom de consument misleidt, ook dat ziet de reclame code commissie niet. De klacht is daarom ongegrond verklaard.

Overigens, per vandaag, 9 november, is Stella nog altijd op zoek naar dat nieuwe baasje. Zonder honden, katten en jonge kinderen, maar met een hart vol hondenliefde.


bron

Uitspraak RCC