Pseudorabiës weer terug in Duitsland en Frankrijk

Leestijd
1 minuut
Tot nu toe gelezen

Pseudorabiës weer terug in Duitsland en Frankrijk

di, 01/23/2018 - 12:47

Pseudorabiës, oftewel de ziekte van Aujesky, is in Nederland relatief onbekend. Op zich niet vreemd, want het is vooral een ziekte die zich onder varkens openbaart, en Nederland en België zijn wat betreft gedomesticeerde varkens sinds 2009 vrij geplaatst van de ziekte.

Helaas komt de ziekte nog wel veel voor onder wilde varkens en everzwijnen, en in het Duitse Saarland (grenzend aan populaire vakantiegebieden als Luxemburg en de Vogezen)  heeft de ziekte daar de kop nu weer flink opgestoken. Ook in andere delen van Duitsland zien we een heropleving van de ziekte. Veel zwijnen zijn besmet, en inmiddels zijn vijf honden aan de ziekte overleden. Door het eten van slachtafval of vlees van besmette zwijnen kan de ziekte op honden (en katten) overgaan.

[Update 23 januari 2018] De ziekte heeft zich nu ook verder verspreid naar Frankrijk. In het gebied "Meurthe-et-Moselle" net ten zuiden van de grens met Luxemburg en België, in het plaatsje Toul, is een hond besmet met Aujesky en overleden. Dit is ook onder Nederlanders en Belgen een populair gebied, dus hou rekening hiermee.

In Nederland was in 2015  1 van de 542 onderzochte wilde zwijnen positief Het virus verspreidt zich vooral via directe contacten tussen varkens. Maar ook indirecte contacten, en zelfs verspreiding via de lucht, spelen een rol. Het virus kan tot weken in de omgeving infectieus blijven. Infectie treedt vooral op via de ademhalingswegen en opname via de mond. Besmette dieren kunnen latente dragers worden van het virus. Onder bepaalde omstandigheden, vaak in bij minder weerstand , kan het virus zich dan weer reactiveren en kan een dier opnieuw infectieus worden, aldus informatie van de jagersvereniging.

Voor mensen is de ziekte ongevaarlijk, maar voor honden vrijwel altijd dodelijk.  Er is geen behandeling mogelijk. De symptomen lijken sterk op hondsdolheid, daarom wordt de ziekte ook pseudo rabiës genoemd.  Ernstige speekselvloed en ernstige jeuk die leidt tot agressie tegen het eigen lichaam gericht zijn de meest opvallende symptomen.

Honden  sterven meestal voordat ze zelf in staat zijn andere dieren te besmetten en zijn daarmee zogenaamde “dead-end hosts”. 

Laat (jacht)honden daarom nooit slachtafval van zwijnen eten, en hou honden -zeker in gebieden waar de ziekte voorkomt- aan de lijn. Kijk ook uit voor zogeheten "schuurbomen" waar zwijnen zich aan schurken. Leer honden aan om wilde zwijnen niet aan te bijten (in geval van jagende honden bij jagers). Bij nazoek met zweethonden kan het zweet hoge virusconcentraties bevatten indien het afkomstig is van long, bek, of testikels.

bron

Outfos-world

Jagersvereniging