Politie Brabant pakt verdachten hondenhandel op | Dogzine

Politie Brabant pakt verdachten hondenhandel op

foto NVWA

De politie heeft dinsdag 24 oktober 2 verdachten aangehouden in een lopend strafrechtelijk onderzoek naar de illegale handel in honden. De man en vrouw uit de provincie Noord-Brabant worden verdacht van valsheid in geschrifte, het voorhanden hebben van illegale diergeneesmiddelen, het niet of niet juist registreren en identificeren van honden en fiscale fraude. Het strafrechtelijk onderzoek staat onder leiding van het Functioneel Parket en wordt uitgevoerd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), politie en Belastingdienst. Dat maakte de NVWA vandaag bekend. Het gaat om een man en een vrouw uit Hapert, de man is de bekende Jurgen C. uit Hapert. De dierenarts die is aangehouden is Jantina Buurs uit Arendonk, dochter van vermeend broodfokker Paul Bruurs.

Naar aanleiding van het lopende onderzoek is op verzoek van de officier van justitie bij het Functioneel Parket op maandag 23 oktober in België een dierenarts aangehouden en overgeleverd aan de Nederlandse politie. Deze dierenarts wordt verdacht van het afleveren van niet toegelaten diergeneesmiddelen aan een Nederlandse hondenhandelaar en het niet naar waarheid invullen van dierenpaspoorten. Alle verdachten zijn in verzekering gesteld voor nader onderzoek.

Het strafrechtelijk onderzoek is gestart na meerdere meldingen over de verkoop van zieke pups en mogelijke illegale handelingen met pups, zoals het niet juist identificeren en registreren van de pups en het invoeren van de pups zonder gezondheidscertificaat. Eerder namen politie, NVWA en Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) gegevensdragers, administratie en illegale diergeneesmiddelen in beslag. Dat gebeurde bij de doorzoeking van de woning en bedrijfspanden van de Nederlandse verdachten.

In juli van dit jaar zijn er in dit onderzoek ook in Hongarije verschillende doorzoekingen gedaan en zijn er getuigen gehoord. Dat gebeurde door de Hongaarse autoriteiten in nauwe samenwerking met de Nederlandse autoriteiten.foto: NVWA

dossier

Wellicht ook interessant

pups

Hoogzwangere teven nieuwe smokkelmethode uit Oostblok

Alhoewel puppy's nog altijd in grote hoeveelheden de grens over gesmokkeld worden uit het voormalig Oostblok, doen er steeds meer geruchten de ronde over een nieuwe methode.

screenshot puppy house

Zware straffen geëist tegen Belgische puppyhandelaren

Dit gaat om de bittere strijd van enkele ontevreden klanten die gesteund worden door GAIA", pleitten meesters Filiep Deruyck en Yannic Van Landeghem.

ilegale fokker, foto FourPaws

Europa geeft ruim baan aan illegale puppyhandel

Hij heeft een loopneus en onder al zijn wollige vacht is hij niet meer dan een zak botten, zo mager.