PETA Duitsland: voer hondenvergunning in | Dogzine

PETA Duitsland: voer hondenvergunning in

peta

Nadat in Duitsland binnen een week drie mensen om het leven kwamen door hondenbeten, en een fietster zwaar gewond raakte na een aanval, roept PETA Duitsland op om een “hondenrijbewijs” in te voeren in de deelstaat Hessen. Helemaal nieuw voor Duitsland is dat niet, in de deelstaat Niedersaksen en de steden München en Mannheim bestaat al de plicht om een theoretische cursus te doen voor aanschaf van een hond. Bij de incidenten ging het steeds om niet geregistreerde kruisingen met hoogrisicohonden.

"Veel eigenaren kunnen hun honden niet goed beoordelen. Dus de echte oorzaak van bijtaanvallen is bij mensen te zoeken - niet bij het dier. "zegt  Jana Hoger van PETA. "Elke hond die mishandeld en verkeerd behandeld wordt, kan een gevaar voor mens en dier worden, of het nu een 'ras' is of een 'kruising'."

De hondenvergunning behelst dat toekomstige eigenaren een theoriecursus voltooien voordat ze een hond aanschaffen, waarbij ze de nodige expertise op het gebied van dierenwelzijn en aspecten zoals hondencommunicatie en -behoeften krijgen. Na de theoretische cursus volgt voor Halter en hond een verplichte praktijkdag  in een hondenschool. Dergelijk bewijs kan ervoor zorgen dat hondenbezitters hun dier goed kennen en de signalen van hun trouwe viervoeter goed interpreteren. Een goede communicatie tussen hond en eigenaar is essentieel om bijten te voorkomen. Bovendien biedt de training kennis over de vereisten van hondenbezit, die essentieel zijn voor een goed hondenleven

 Niedersaksen is het eerste Duitse Bundesland  dat certificaten van bekwaamheid afgeeft aan hondenbezitters – het certificaat  is daar verplicht sinds juli 2013. Het is bewezen dat een vermindering van incidenten na drie jaar kan worden bereikt. Dat zegt de directeur van het Tierschutzzentrums der Tierärztlichen Hochschule Hannover, Hansjoachim Hackbarth. “Der Test habe zu einer Reduzierung von Zwischenfällen mit Hunden geführt”.  Niedersaksen heeft na invoering van de hondenvergunning de Rasspecifieke wetgeving, elders in Duitsland heel normaal, geschrapt.

In München en Mannheim geldt nog een voordeel voor het halen van de vergunning (van ca. 40 euro). Iedereen die na 1 mei 2014 een licentie in München heeft gehaald, kan voor één jaar worden vrijgesteld van de hondenbelasting. In Mannheim geldt een vrijstelling van twee jaar voor alle honden waarvan de eigenaren na 1 januari 2016 de licentie hebben gehaald.

In Nederland pleit de Hondenbescherming ook voor de invoering van een dergelijk vergunning. Vooralsnog overweegt de minister die alleen in te voeren voor “hoogrisicohonden”


 


 

Wellicht ook interessant

Cane Corso

Hoogrisicohonden, wat is nu wel of niet besloten?

De brief van Staatssecretaris Martijn van Dam aan de Tweede Kamer over maatregelen voor Hoogrisicohonden heeft niet alleen opnieuw tot veel commotie, maar ook tot veel onduidelijkheid geleid.

Eerdmans, foto gem. rotterdam

Rotterdam: bedoeling plan is inzicht in hondenbeten

Onder powerbreed-eigenaren in en rondom Rotterdam heerst grote onrust nadat wethouder Joost Eerdmans –een voorsprong nemend op landelijke maatregelen- aankondigde

Duncan werd toonbeeld van de actie tegen rasspecifieke wetgeving

Overheidscommissie Engeland "Herzie Dangerous Dogs Act"

Honderden honden worden elk jaar ingeslapen ondanks het feit dat ze geen risico vormen voor het publiek vanwege een "wrede en onlogische" reeks wetten.