Oproep: help mee aan epilepsieonderzoek | Dogzine

Oproep: help mee aan epilepsieonderzoek

hond

Epilepsie is een afschuwelijke aandoening die bij mens en dier in twee varianten voorkomt. Veel rassen lijden aan dit nare probleem. Er is de variant die ontstaat door hersenletsel of een andere secundaire oorzaak. De reden is dan bekend (of kan na onderzoek worden gevonden) en kan vaak worden aangepakt: als de oorzaak weg is, verdwijnen de aanvallen vaak ook. Deze variant wordt secundaire epilepsie genoemd: een secundaire oorzaak is aanleiding voor de aanvallen.

De tweede vorm is de zogenaamde primaire epilepsie. Hierbij hebben we te maken met een genetische variant, en dat is een heel ander verhaal. Als er sprake is van een genetische variant betekent dat ook dat het een erfelijke vorm is. Zodra we het over hondenfokkerij hebben is dat dus oppassen geblazen. Epilepsie is levensbedreigend: er zijn lichte vormen maar ook zware en de ernstigste is waarschijnlijk wel die waarbij er cluster-aanvallen ontstaan. Hierbij gaat de ene aanval als het ware over in de volgende en dit is soms niet te stoppen. Dieren kunnen hier dan ook aan overlijden. Hoewel het met medicatie vaak (niet altijd!) beheersbaar kan worden gemaakt is epilepsie dus een ernstige en bijzonder nare ziekte.

De universiteiten van Bern en München werken daarom samen met Professor Hannes Lohi van de universiteit van Helsinki in een poging de diverse vormen van epilepsie in kaart te brengen, met de hoop hiervoor diagnostische (DNA-)testen te ontwikkelen.

Voor dit onderzoek is dringend behoefte aan bloedmonsters van lijders aan epilepsie en ook aan monsters van hun (gezonde) familieleden. Het onderzoeksteam roept dan ook mensen op die honden hebben met epilepsie om mee te werken aan dit onderzoek. In bijgaande folders (Duitstalig) kunnen de gegevens worden ingevuld en de monsters kunnen er mee worden ingezonden.

De dieren en het onderzoeksteam danken u hartelijk voor uw medewerking! Voor meer informatie zie ook deze Facebookgroep.

Bijlage 1: Monster-instuurformulier

Bijlage 2: Vragenformulier

Wellicht ook interessant

hond

Oproep: help mee aan epilepsieonderzoek

Epilepsie is een afschuwelijke aandoening die bij mens en dier in twee varianten voorkomt.

Dierenarts (stockfoto)

Onderzoek naar kwaliteit van leven en epilepsie bij hondeneigenaren

De Universiteit Utrecht is een onderzoek gestart naar epilepsie bij honden   Het onderzoek spitst zich toe op de kwaliteit van leven voor de hond en de eigenaar en op de dierenarts.