Onderzoek naar bijwerkingen Bravecto van gebruikers | Dogzine

Onderzoek naar bijwerkingen Bravecto van gebruikers

ill dog

Bravecto brengt sinds het op de markt is wereldwijd mensen op de been, en lang niet altijd positief. Het product wordt steeds vaker geassocieerd met veel en vaak ernstige bijwerkingen. Tegelijk zien we een fabrikant en veel dierenartsen die het middel blijkbaar wel voorschrijven, want wereldwijd zijn er volgens opgave van de fabrikant een kleine 34 miljoen doseringen verkocht. Zijn die bijwerkingen nu echt of niet, zijn het aandoeningen die een andere oorzaak hebben?

In heel veel gevallen wordt er geen autopsie uitgevoerd (als de hond overlijdt) of denken eigenaren pas laat aan een mogelijk verband met de medicatie. En dus worden de ontstane klachten niet gerapporteerd (er zijn per jaar een kleine 5000 echte meldingen bij de betreffende organisaties, maar op het aantal prescripties is dat inderdaad gering). Ook is niet duidelijk of er "grote lijnen" zijn. Veel van de genoemde bijwerkingen op social media zijn anekdotisch, eigenaren vertellen in een berichtje wat er is gebeurd en met beperkte informatie.

Dogzine wil proberen om dit beter in beeld te brengen. Wij verzoeken eigenaren (en die alleen, het hondje van de buurman dus niet) om onze vragenlijst zo compleet mogelijk in te vullen. Het maakt niet uit of het korter of langer geleden is, en of er wel of niet een melding is gedaan van bijwerkingen.
We willen proberen uit te zoeken of er trends te vinden zijn. Zijn het kleine honden, zijn het oude honden, is er een verband met voer? De resultaten zullen -indien er voldoende reacties zijn) statistisch worden geanalyseerd en met deskundigen besproken worden. Met voldoende "data" wordt mogelijk meer duidelijk of Bravecto (met in het kielzog Nexguard en Simpatico) inderdaad meer bijwerkingen geeft dan de fabrikant nu vertelt, of er een duidelijke lijn zit in de bijwerkingen, of dat - iets wat ook nog zou kunnen - het toch aan iets anders ligt. De vragenlijst staat hier (zowel een Nederlandse als Engelstalige versie is beschikbaar). Wanneer de resultaten beschikbaar komen is afhankelijk van het aantal respondenten. 

dossier

Wellicht ook interessant

home

All dogs go to Heaven

Een verhaal voor kerst

Hoe authentiek het verhaal is weten we niet. Maar zo rond de kerst is het een mooi verhaal. In de VS wordt het mond-op-mond al heel lang verteld.

mopshonden

Kortsnuitkoper interesseert gezondheid geen zier

Kortsnuithonden, er gaat bijna geen dag voorbij of er komt wel een artikel of programma voorbij waarin wordt verteld hoe ongezond deze rassen eigenlijk zijn.

yulin

Vrijdag Yulin-protest bij Chinese Ambassade

Elk jaar in juni vindt het weerzinwekkende Yulin Dog Meat Festival plaats, waar duizenden honden en katten op gruwelijke wijze gemarteld en afgeslacht worden.