Niet-rashonden laten zich keuren op IJsselshow | Dogzine

Niet-rashonden laten zich keuren op IJsselshow

poster

Een primeur in de Nederlandse kynologie, tijdens een internationale CACIB-show zijn ook niet-rashonden en niet-stamboomhonden welkom voor een optreden in de ring, met keurrapport. Het begrip "all breeds show"krijgt daarmee eindelijk de volle betekenis.  Iedere hond, van look-a-like tot niet in Nederland erkende rashond, van vuilisbakkie tot oepsnestje,  ze mogen allemaal voorgebracht worden waarna oud-Raad van Beheer-voorzitter Gerard Jipping een oordeel zal vellen. Maar hoe zit het in elkaar. Dogzine sprak KC Zwolle-voorzitter Richard Wisman.

Dat dit soort honden nu gekeurd mag worden is een noviteit, maar niet eentje zonder slag of stoot. Zwolle  wilde dit al langer organiseren, maar kreeg tot nu toe geen toestemming van de Raad van Beheer. Tot nu toe, want er is speciaal dispensatie verleend aan de organisatie om ook deze honden te mogen keuren. "Kijk, het overgrote deel van de honden in Nederland, ook op de KC's, zijn geen rashonden, geen stamboomhonden. Om die mensen ook te interesseren in de kynologie doen we dit" vertelt Wisman.

Natuurlijk, er worden geen CAC's uitgedeeld, er worden geen Best In Groep-verkiezingen gehouden, de eigenaren krijgen alleen een keurraport voor de hond. "In de kynologie kennen we twee theoretische opleidingen, en dan Exterieur en Beweging, wie dat doet, weet hoe een hond in elkaar hoort te zitten, hoe het gangwerk hoort te zijn, ook zonder de rasspecifieke kenmerken" zegt Wisman. De honden worden dus gekeurd aan de hand van de E&B-hond, op gangwerk, bespiering, lichaamsbouw. Niet op rasspecifieke eigenschappen als kleur, vacht of schedelvorm.

De IJsselshow in Zwolle, wel vaker plek voor noviteiten, heeft daarmee een unicum in handen, maar hoopt dat het hier niet bij gaat blijven. "Want…", zo zegt Wisman, "het gaat niet om Zwolle, het gaat om de honden, het gaat om de kynologie".

Niet-rashonden kunnen zich inschrijven tegen betaling van 20 euro op de IJsselshow op 7 oktober. En ook mensen met wel-rashonden met stamboom zijn welkom, voor hen is er het complete bekende programma met binnen- en buitenlandse keurmeesters. 

Wellicht ook interessant

poster

Niet-rashonden laten zich keuren op IJsselshow

Een primeur in de Nederlandse kynologie, tijdens een internationale CACIB-show zijn ook niet-rashonden en niet-stamboomhonden welkom voor een optreden in de ring, met keurrapport.

Lhasa Apso wint in Den Bosch

Erepodium-ambitie, neem een Lhasa Apso of Bearded Collie

Wie regelmatig een hondenshow in Nederland bezoekt, kent het gevoel. Elke keer lijken het weer dezelfde rassen die het erepodium bij “Best in Show” bevolken.

erekeurmeester

Erekeurmeesterschap uitgereikt aan Alie Bennink Smies

Op het tweejaarlijkse jachthondenevenement gebeurt meer dan showen alleen.