Interactieve poep-kaart houdt dorp hondendrollen-vrij | Dogzine

Interactieve poep-kaart houdt dorp hondendrollen-vrij

poopwatch-kaart

Hondenpoep, wereldwijd een bron van ergernis.  Van alles proberen lokale overheden. DNA-tests, enorme boetes (1000 euro in Madrid), beloningen voor het melden van hondenpoep, markeren met verf…  In Parijs belanden jaarlijks 650 mensen in het ziekenhuis omdat ze zijn uitgegleden over een drol. Een app en een speciaal politieteam, het mocht allemaal niet baten.

Nu beweert een gemeenschap in Cambridgeshire (Engeland) het probleem te hebben opgelost door crowdsourcing  te combineren met de geest van de Buurt-controlegroep, de buurtwacht.

Inwoners van het dorp Wimblington houden een interactieve kaart bij van niet-verzamelde uitwerpselen om hotspots en mogelijke daders te vinden. Er is zelfs de mogelijkheid voor erg enthousiaste gebruikers om foto's van individuele hopen te uploaden.

Oprichter Amanda Carlin, een voormalig gemeenteraadslid, zegt dat de kaart "Doodoowatch" erin geslaagd is om het dorp binnen een week te verlossen van hondenpoep, nadat er begin maart begonnen was met de kaart. Vanuit allerlei andere plaatsen is er nu belangstelling.

Het idee is geboren uit een discussie van dorpsbewoners op Facebook. "We waren met elkaar in gesprek over hondenpoep en wat we kunnen doen om het te bestrijden", zegt ze. "Ik dacht dat mensen die zouden weten dat we locaties en drollen aan het  opnemen zijn, wellicht zich beter zouden gedragen.”

Drie vrijwilligers loggen de rapporten van de gemeenschap van niet-verzamelde poep op de kaart, op Google Maps, en houden ook bij wanneer er weer is opgeruimd. Het rode pictogram wordt dan groen."Wat we nu hebben is een enorme hoeveelheid groene pictogrammen en dat is geweldig", zegt Carlin. "We hebben een schoon dorp en we zijn er allemaal blij mee."

Inmiddels heeft de "Poopfolio" -kaart meer dan 15.000 bezoekers, en toen Dogzine keek was er nergens meer een rood tekentje. De gemeenteraad is ook enthousiast. Daar hoopt men bovendien dat de kaart misschien kan leiden tot het identificeren van veelpoepers/niet opruimers, en dan kan er altijd nog een boete gegeven worden.

Het goede doel Keep Britain Tidy, dat tot doel heeft om hondenvervuiling tegen 2020 aanzienlijk te verminderen en in 2030 alles op te lossen, heeft Doodoowatch goedgekeurd als middel om burgeractie te vergemakkelijken.

 

Wellicht ook interessant

hondenpoep

Honden en mensen, zelfs hun poep lijkt op elkaar

Elke hond lijkt op zijn eigenaar. Dat wordt nog wel eens gezegd.

popep

Hondenpoep steeds minder vaak bestraft

In Zuid-Holland zijn het afgelopen jaar, 2016, de meeste boetes uitgedeeld voor het niet opruimen van hondenpoep volgens het CJIB.

poep

Hondenpoep, feitelijk klein chemisch afval

We zijn dol op onze honden. Maar helaas, alles wat een hond eet moet er ook weer uit, en dat is iets wat niet zelden tot grote maatschappelijke discussies leidt.