Hongkong en Marokko in de clinch met FCI | Dogzine

Hongkong en Marokko in de clinch met FCI

notulen

Hongkong maakt per 1 januari 2019 niet langer deel uit van de FCI. Dat is vandaag officieel bekend geworden. Het gerucht dat de General Assembly in Leipzig besloten had de voorkeur aan China te geven circuleerde al langer, maar nu heeft de FCI het ook officieel bekend gemaakt. Het voorstel van twee Oosteuropese leden, Moldavië en Letland, kon op de steun van de meerderheid van de FCI rekenen. Hongkong liet weten teleurgesteld te zijn, en zich te beraden op de situatie. “we were disappointed over the resolution but be that as it may.” aldus Cindy Lee van de HKKC.

Het besluit van de FCI behelst dat alle activiteiten van de HKKC op Gebied van stambomen, registratie, keurmeesters en shows moeten worden overgedragen aan de CKU, de Chinese Kennel Union. Deze organiseert in 2019 de World Dog Show in Shanghai, een omstreden show gelet op de status van honden in grote delen van China, waar ze als lekkernij gezien worden. De CKU zou in Leipzig, mede op verzoek van de Raad van Beheer, en presentatie geven over hun vorderingen op gebied van dierenwelzijn, maar dat is voor zover bekend niet gebeurt. Heel het onderwerp dieren- en hondenwelzijn is verschoven naar een buitengewone General Assembly, Algemene vergadering, ergens dit jaar in België.

Hongkong is niet het enige land dat problemen heeft met de FCI. In Brussel is besloten dat ook Marokko zich voorlopig geen FCI-lid meer mag noemen. CACIB-shows mogen in het Noordafrikaanse land niet meer georganiseerd worden, stambomen worden voorlopig niet erkend. Ook mogen Marokkaanse keurmeesters niet meer ambteren op internationale shows buiten Marokko. De reden is dat er twijfels zijn over de “legitimiteit” van de Marokkaans afgevaardigde bij de FCI. Wat die twijfels zijn is onbekend. Dogzine heeft zowel de FCI als de Marokkaanse Kennel Club en zijn voorzitter, Abdelkarim El Baroudi (tevens allround keurmeester), om een reactie gevraagd, maar beiden doen er het zwijgen toe. De Société Centrale Canine Marocaine bestaat sinds 1934. El Beroudi keurde overigens in Leipzig begin november op de WDS nog onder meer de Azawakhs. 


marokko
De website van de Société Centrale Canine Marocaine

 

Wellicht ook interessant

stop yulin

Raad van Beheer wijzigt standpunt ten opzichte van World Dog Show 2019 in China

Er is al lange tijd wereldwijd onrust in de kynologie sinds de FCI China verkoos tot gastland voor de World Dog Show in 2019.

cavalier

Noorse Kennelclub werkt aan Cavalier-outcross

De Noorse Kennel Club NKK is een groot voorstander van het daadwerkelijk actie ondernemen als er een probleem wordt gevonden in een ras.

windhond

FCI wil einde aan kritiek

De afgelopen twee jaar is de FCI regelmatig het mikpunt van felle kritiek van aangesloten leden, Nationale kennelclubs, geweest.