Hond aanlijnen als er iemand anders aankomt, zegt Duitse rechter | Dogzine

Hond aanlijnen als er iemand anders aankomt, zegt Duitse rechter

loslopende hond en baas

Voor wie met zijn hond in Duitsland even lekker door het bos wil lopen, en daarbij de hond zonder lijn heeft, wordt het opletten geblazen. Een uitspraak van de rechtbank in Koblenz afgelopen woensdag heeft mogelijk verstrekkende gevolgen.

Want alle wandelaars die een loslopende hond tegenkomen, zonder “baas” in de buurt, mogen zich daartegen verweren, ook al heeft de hond geen enkel kwaad in de zin. De uitspraak in Koblenz biedt jurisprudentie voor al die dorpen en steden die een zogenaamde  Gefahrenabwehrverordnung hebben, en dat zijn er veel.  De Hogere Regionale Rechtbank (OLG) bevestigde een uitspraak van het Landgericht Mainz met de resolutie die afgelopen woensdag werd gepubliceerd.

De zaak kwam aan het rollen toen een jogger, die met zijn aangelijnde hond in het bos liep, werd benaderd door een loslopende hond van een wandelend stel. Toen de hond van een wandelend paar hem naderde, vroeg hij hen hun hond terug te roepen. De hond reageerde niet op het terugroepen.  Ondanks dat de hond uiteindelijk alleen wilde spelen, probeerde de jogger hem met een tak op afstand te houden. Daarbij gleed de jogger uit en kreeg een hamstringblessure, waar hij voor geopereerd moest worden.

Ondanks dat het andere stel beweerde dat hun hond alleen maar wilde spelen met de hond van de jogger, en niet agressief was. De hond bevond zich wel uit het zicht van het stel. De lokale rechter vond dat de jogger in zijn gelijk stond, en dat de kosten van de operatie voor rekening van het wandelende paar kwam. In hoger beroep werd dat bevestigd, ook al stelde de tegenpartij dat de jogger de hond niet had hoeven afweren.

Volgens de lokale voorschriften en deze jurisprudentie moeten honden buiten de bebouwde kom onmiddellijk worden aangelijnd, zelfs zonder dat het gevraagd wordt, als er een andere wandelaar, jogger of stel met aangelijnde hond aankomt. Niet aangelijnd betekent dus aansprakelijk voor eventuele schade.

Duitsland kent nog meer regels voor loslopende honden, zo mag een jager in het bos een loslopende hond afschieten.


 


 

Wellicht ook interessant

bordje berlijn

Hond overal aan de lijn in Berlijn

Wie met zijn hond naar Berlijn gaat, na 1 januari, moet rekening houden met het in werking komen van een nieuwe wet.

een van de honden

136 verwaarloosde honden bij Duitse fokker weggehaald

De Duitse politie heeft dinsdag 136 zwaar verwaarloosde honden uit een woonhuis van een fokker in het plaatsje Bad Neuenahr-Ahrweiler, ca.

een van de overlevende pups, foto Tierheim Amsberg

Duitse politie treft weer dode en doodzieke pups aan bedoeld voor Nederland

Of ze bedoeld waren als cadeautje onder de kerstboom zullen we nooit weten, maar voor enkele pups liep de kerst alvast verkeerd af. En dit zijn er waarschijnlijk maar een paar van velen.