Geld maakt gelukkiger dan een hond | Dogzine

Geld maakt gelukkiger dan een hond

geld

Als hondeneigenaar horen we het graag, de onderzoeken, breeduit uitgemeten in de populaire pers, hoe een hond ons leven positief veranderd en er zelfs voor zorgt dat we ouder worden en gezonder blijven.  Helaas, het blijkt de focus van de pers, want onderzoeken die dit juist niet vinden worden simpelweg niet in de krant vermeld.

Dit is geen reden natuurlijk om de hond maar weg te doen. Wel om na te denken over al die populaire onderzoeken en statements. "Hondeneigenaren leven langer en zijn gezonder" is een dergelijk statement, tenslotte zouden die dagelijkse wandelingen gezond voor ons zijn.

"Nee", zo ontdekten Richard Gillum en zijn medeonderzoekers al in 2010. Ze keken in de resultaten van een langlopend gezondheidsonderzoek bij Amerikanen boven de 40.  Daarbij werd naast het hebben van een hond ook gekeken naar andere factoren als geld, omgeving etc. Daaruit bleek dat Amerikanen met hond weliswaar vaker beweging hadden, maar uiteindelijk was er geen enkel verband tussen het wel of niet hebben van een hond en doodgaan.  Het risico op een dood door ziekte of gezondheid bleek gelijk voor hondeneigenaren en mensen zonder.

Meer recent keek Elizabeth Rogers naar mensen die herstelden van een hartaandoening. De bedoeling was om mensen met hond of zonder hond  elke dag een paar keer een mail te sturen waarin ze werden opgeroepen met de hond te gaan wandelen. Een controlegroep kreeg de mail niet. Het mailtje werkte in ieder geval, mensen die de mail kregen, maandenlang, gingen vaker en langer wandelen dan de hondeneigenaren en mensen zonder hond  die geen mail kregen  Helaas, voor hun gezondheid maakte het niets uit, qua cholesterol en bloeddruk.

Maakt een hond dan gelukkiger dan geld?  Onderzoekers van de Mercer University onderzochten de impact van een huisdier en het inkomen op de tevredenheid van studenten. Zij vonden dat meer geld is zeker gerelateerd tot een verhoogde kwaliteit van leven. Het bezitten van een huisdier was echter niet van belang. In een samenvatting schreven ze: "We vonden geen bewijs van een 'pet-effect' als het gaat om een algemene maatstaf voor de mate van tevredenheid met het leven."Sandra Barker van de Virginia Commonwealth University en haar collega's onderzochten het effect van therapiehonden op angst en pijn bij kinderen in een pediatrische eenheid. Kinderen in de experimentele groep kregen bezoek van  de therapiehond, terwijl de kinderen in de controlegroep met een sympathieke onderzoeksassistent een puzzel kregen. Nadat ze gespeeld hadden met de hond of gewerkt hadden aan de puzzel, werden de gevraagd om aan te geven hoeveel pijn ze hadden. De resultaten waren duidelijk. De therapiehonden waren niet effectiever dan de jigsawpuzzels in het verminderen van angst en pijn  van kinderen.

Dus dan maar geen hond?  Uit elk onderzoek bleek ook dat mensen met honden zeker niet slechter af waren, alleen niet beduidend beter. Andere onderzoeken tonen weer wel positieve resultaten aan. Dus blijf rustig genieten van je hond. Maar besef dat er nooit maar één antwoord of oplossing is op complexe problemen.

Wellicht ook interessant

agility

Vrouwen knuffelen na verlies, mannen na winst

U bent vrouw en doet mee aan hondensport. Grote kans dat u uw hond vooral knuffelt als u verloren heeft.

dogo argentino

Verzet tegen rasspecifieke wetgeving in Engeland groeit

Terwijl Nederland zich opmaakt voor een soort Breed Specific Legislation, rasgebonden wetgeving, neemt de steun voor dit soort wetgeving gericht op "vechthonden" in het buitenland vooral af.

Berghond van de Maremmen, stockfoto

Berghond van de Maremmen op de bres voor Buideldas

De Bandicoot, voor de meeste mensen hooguit een herinnering aan een videogame-figuur, Crash Bandicoot.