Eerste antilichaamtherapie helpt honden met enorme jeuk | Dogzine

Eerste antilichaamtherapie helpt honden met enorme jeuk

itch cycle (bron: zoetis)

Diergeneesmiddelfabrikant Zoetis heeft de goedkeuring gekregen voor het eerste monoklonale antilichaam (mAb) op de veterinaire markt van de EU.

Cytopoint is een nieuwe behandeling voor de klinische tekenen van atopische dermatitis  bij honden. Cytopoint (lokivetmab) is een nieuwe behandeling voor de klinische tekenen van atopische dermatitis bij honden, waaronder jeuk en ontsteking.

Cytopoint is gepresenteerd tijdens een bijeenkomst in Londen op 26 juni jl. Het middel is 'immunologisch stil', en kan zich specifiek richten op het doeleiwit en dat specifieke eiwit, dat de jeuk veroorzaakt, vervolgens neutraliseren  Het gaat om eiwit Canine Interleukine 31 (CIL-31).

Het middel wordt eens per maand per injectie toegediend. Cytopoint is het  tweede product dat voortkomt uit Zoetis' nieuwe Amerikaanse onderzoeks- en ontwikkelingslijn en aansluit bij Apoquel - een mondelinge toegediende Janus-kinase-remmer, die ook bij acute jeuk gebruikt wordt.

Bij de lancering beschreef Andy Hillier, de medische voorman van Zoeitis, het product als een Quantum Leap, een gigantische sprong voorwaarts.

"Monoklonale antilichaamtherapie is het snelst groeiende therapeutische gebied in de menselijke geneeskunde en Zoetis heeft zich er nu op gericht om te kijken hoe deze therapieën kunnen worden vertaald naar de diergezondheid," zei hij.

"Monoklonale antilichamen worden ontwikkeld in een laboratorium uit een enkele cellijn en bij toediening aan patiënten richten ze zich specifieke antigenen en neutraliseren deze."

mAbs bootsen de activiteit van de eigen natuurlijk geproduceerde antilichamen van het dier na zonder een immuunrespons, zeg maar een allergische reactie, bij de gastheer te veroorzaken.

"Dit is de eerste antilichaamtherapie van zijn soort in de diergeneeskunde om de jeukcyclus te doorbreken en verlichting te geven aan honden die aan atopische dermatitis lijden." aldus Hillier.


 


 

Wellicht ook interessant

stempotlood

Verkiezingsprogramma's: Dierenwelzijn blijft vooral vaag...

Nog even en we mogen weer naar de stembus. De verkiezingsbeloftes vliegen je inmiddels weer rond de oren.

dog waiting

Verlatingsangst, helft van alle honden heeft er last van

Verlatingsangst, met een mooi woord “separatie gerelateerde gedragingen” is  gedrag dat door honden wordt getoond wanneer ze door hun eigenaars thuis worden gelaten.

vriendjes

Als kat en hond; is gedrag naar katten voorspelbaar?

Als kat en hond...   Meestal een uitspraak die beweert dat er doorlopend een flinke ruzie is. Katten en honden gaan immers niet met elkaar?