"Does the Dog Die" beschermt tegen rode ogen tijdens de film | Dogzine

"Does the Dog Die" beschermt tegen rode ogen tijdens de film

screenshot A dog's purpose

Met het grootste gemak kijken we naar films waarbij mensen als bosjes vallen, wereldrampen waarbij de halve bevolking wordt uitgeroeid, ongevallen, moorden etc. Maar heel veel mensen haken af, zijn plotseling heel geïnteresseerd in hun smartphone of krijgen plotseling last van een oogallergie aan het einde van “Marley and Me”, tijdens het zien van “Eight Below”, Hachi of zelfs een animatiefilm als “All dogs go to Heaven, als Charlie de regenboogbrug overgaat.  (en 25 meer dramatische scenes hier)

kopjesEn daarom, als een soort van waarschuwing annex kijkwijzer, is er zelfs een complete website “does the dog die”, onderdeel van movieswhere.com. Ongeveer 5000 films zijn daar gescreend op het feit of er in de film dieren, honden, overlijden. Helaas blijkt de spoeling dan best dun, want er zijn heel veel films waarin de hond komt te overlijden, of tenminste gewond raakt. Aangegeven met respectievelijk huilende hondenkopjes, zorgelijk kijkende hondenkopjes voor de verwondingen en lachende hondjes voor die films die wij als dierenliefhebber zonder enig probleem uit kunnen kijken, aangezien er hooguit mensen in de film tragisch aan hun eind komen. Voor wie actueel wil blijven, ook op Twitter komen de de films voorbij, zelfs de actuele, zoals “A dog’s purpose” die in Nederland nog niet is uitgekomen.  Wie vaak onderweg een filmpje pakt of pas op het laatste moment voor de bos kan beslissen, het is er ook nog eens als handige Android-app, voor IOS konden we hem nog even niet vinden. Kortom, wie ontspannen naar de film wil of op de bank een Netflixje pakt, kan dat nu voortaan ook zonder gevaar op rode dikke ogen doen.

Maar waarom vinden we al die dode mensen niet erg, terwijl die ene grote vierpotige lobbes ons tot tranen toe roert?Volgens een studie uitgevoerd door sociologen Jack Levin en Arnold Arluke, voelen mensen meer empathie in de richting van een gekwetste of mishandelde hond, dan dat ze voor een volwassen mens doen. Het onderzoek toonde ook aan dat mensen dezelfde hoeveelheid empathie voor een pup in vergelijking met een oudere hond hebben als tussen baby en volwassen mens. "We hadden de hypothese dat leeftijd een groot verschil zou maken, en dat deed het ook", aldus Levin.

De bevindingen van dit al uit 1999 stammende onderzoek waren gebaseerd op 240 studenten die achtereenvolgens allerlei nep-nieuwsberichten te zien kregen (alternatieve feiten),waarin honden, pups en mensen op de een of andere manier mishandeld of gekwetst werden. Op een 7-puntsschaal gaven ze vervolgens aan hoe ze zich daarbij voelden. En het was duidelijk, pups, volwassen honden en (mensen)kinderen wekten enorme empathie en verdriet op, volwassen mensen nauwelijks.

Levin zei dat een reden kan zijn is dat veel mensen ongevoelig voor geweld zijn geworden, en ook dat veel mensen het gevoel hebben dat volwassen mensen voor zichzelf kunnen zorgen, terwijl de puppy's en baby's minder in staat zijn om dat te doen. "Er is een onbeperkte hoeveelheid slecht nieuws over geweld tegen volwassenen. Ik denk dat volwassen mensen worden gezien als in staat is zichzelf te beschermen en niet als zeer kwetsbaar gezien, " zei hij. Volwassen honden worden gezien als grote puppies. Vrouwen hadden het er overigens nog moeilijker mee dan mannen.

Waarschuwing: beide video's zijn respectievelijk uit Old Yeller en Marley and Me, en kunnen heftige emoties oproepen.

Wellicht ook interessant

screenshot Isle of Dogs

Isle of Dogs, nieuwe animatie-hondenfilm dit voorjaar te zien

Er heerst hondengriep, van de besmettelijke soort. En in Japan is besloten dat alle honden in quarantaine moeten, op een onbewoond eiland.

screenshot uit de film met de hond

Oscar voor de beste hond: de Palm Dog USA

Met de Oscars voor beste film, beste regie etc. nog vers in het geheugen, is het extra leuk dat afgelopen nacht ook een andere filmprijswinnaar bekend werd.

screenshot

Hondenfilm maakt klassiek weer populair

Hoe zorg je ervoor dat in het internettijdperk ook jonge mensen weer naar klassiek luisteren?  Simpel, je voegt wat honden toe en zet het op Youtube.