App geeft controle bij hond met epilepsie | Dogzine

App geeft controle bij hond met epilepsie

screenshots
screnshot1
Screenshot app (nederlandse versie)

Hij bestaat al twee jaar, maar lijkt nog redelijk onbekend in Nederland, de Pet Epilepsy Tracker, een app voor Ios of Android waarin hondeneigenaren kunnen bijhouden wanneer, hoe en hoe zwaar, hun hond last heeft van epileptische aanvallen. De app werd in 2015 tijdens de Nationale Epilepsie Week in Engeland gelanceerd.

Volgens Holger Volk, hoogleraar veterinaire neurologie en neurochirurgie aan de RVC en een vooraanstaand onderzoeker op het gebied van Canine Epilepsie, is de app een krachtig instrument in de strijd tegen de meest voorkomende neurologische aandoeningen bij honden. "Het grote voordeel voor de eigenaren zal de controle zijn op een onvoorspelbaar en tot nu toe oncontroleerbaar ziekte. Daarnaast zal het dierenartsen een beter begrip van de medicatie welke aan de hond gegeven moet worden geven, omdat ze meer inzicht krijgen in ernst en frequentie van de aanvallen.”

De Pet Epilepsie Tracker zal niet alleen gevolgen hebben voor honden in Europa, maar ook voor hun eigenaren, waardoor ze de controle terug kunnen krijgen, zowel financieel als emotioneel. De medicatie herinneringen verhoogt compliance (therapietrouw) van de eigenaar. Doordat de aanvallen nu worden geregistreerd kunnen dierenartsen ook meer inzicht krijgen in het verloop van de ziekte.

De gratis  app is beschikbaar in diverse talen, waaronder Nederlands. Enige kennis is wel handig, zoals wat een focale aanval, een gegeneraliseerde aanval of een secundair gegeneraliseerde aanval is. Naast aanvalregistratie houdt de app ook bij wanneer en welke medicatie de hond krijgt, en heeft de app veel achtergrondinformatie over epilepsie

Wellicht ook interessant

rhodesian ridgeback

Gen voor epilepsie bij Rhodesian Ridgeback gelocaliseerd

Veel hondenrassen hebben te maken met epilepsie, een ziekte die via de genen wordt doorgegeven.

Dierenarts (stockfoto)

Onderzoek naar kwaliteit van leven en epilepsie bij hondeneigenaren

De Universiteit Utrecht is een onderzoek gestart naar epilepsie bij honden   Het onderzoek spitst zich toe op de kwaliteit van leven voor de hond en de eigenaar en op de dierenarts.

Bravecto

Bijsluiters Bravecto aangepast

In Juli 2016 kondigt Merck een nieuw product aan in de Bravecto-lijn: de spot-on versie van het product dat vlooien en teken bestrijdt bij honden en katten.