Alaska: rechter moet dierenwelzijn meenemen bij scheiding | Dogzine

Alaska: rechter moet dierenwelzijn meenemen bij scheiding

hamer

Alaska is de eerste staat, en vermoedelijk wereldwijd, waar rechters zich bij een scheiding moeten uitspreken over (het welzijn van) dieren die in de relatie aanwezig zijn.

Gouverneur Bill Walker tekende de wet die 17 januari is ingegaan, waarbij dierenwelzijn echt onderdeel wordt van de wetten op het gebied van scheiden.

Over het algemeen worden de dieren beschouwd als eigendom onder de wet. Maar de nieuwe wijzigingen in Alaska betekenen dat een rechter een huisdier niet op dezelfde als een tafel of stoel kan toewijzen, maar 'het welzijn van het dier "in aanmerking moet nemen  in een echtscheidingszaak. De wet maakt ook juridisch gezamenlijk gezag van een huisdier mogelijk.

In de VS konden rechters een dergelijke factor al –facultatief- laten meewegen, in Alaska is het nu zelfs verplicht. De wet is in schril contrast met een uitspraak van een Canadese rechter in een echtscheidingszaak in december. In dat geval oordeelde de rechter dat een hond ' geen familiale rechten heeft " en dreigde ermee dat de hond dan maar aan de hoogste bieder moest worden verkocht, omdat de beide scheidende partijen niet tot een vergelijk over de voogdij kwamen.

Een andere nieuwe wijziging van een wet in  Alaska beschermt huisdieren in gevallen van huiselijk geweld, zodat rechtbanken het voor dieren kunnen opnemen, de dieren uit huis kunnen plaatsen en de zorgkosten die daaruit voortkomen kunnen beleggen bij de dader.  Volgens de Nationale Coalitie tegen huiselijk geweld, kiezen tussen de 25 en 40 procent van de slachtoffers van huiselijk geweld om weg te lopen uit een dergelijke relatie uit angst voor hun huisdier.

De wet in Alaska geldt overigens niet voor eventueel in de huishouding aanwezige vissen

Wellicht ook interessant

politiejas

Politie op zoek naar getuigen van hondengevechten

Woensdag 5 oktober heeft de politie in een onderzoek van het Functioneel Parket twee mannen en een vrouw aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij hondengevechten.

cocosolie

Onderzoek naar voedingssupplementen bij epilepsie in honden

Onderzoekers in het Verenigd Koninkrijk roepen (Engelse) eigenaren van honden met epilepsie op mee te doen in een groot onderzoek naar voedingssupplementen bij epilepsie.

sileo

FDA waarschuwt voor mogelijke overdosering met Sileo

In de Verenigde Staten heeft de Food and Drug Administration (FDA) dierenartsen en hondeneigenaren gewaarschuwd voor de risico's van overdosering, welke kan optreden door het niet functioneren van