Alabama rot, een mysterieuze en vaak dodelijke ziekte | Dogzine

Alabama rot, een mysterieuze en vaak dodelijke ziekte

alabama Rot (wikipedia)

Het Verenigd Koninkrijk wordt op dit moment opgeschrikt door de uitbraak van de mysterieuze ziekte Alabama Rot. Deze ziekte dankt zijn naam aan de Amerikaanse staat waar hij voor het eerst gediagnosticeerd werd. Een aantal Greyhounds in Alabama ontwikkelden in razendsnel tempo huidirritaties en ontstekingen aan de poten en voorsnuit. Slechts een aantal dagen later werd dit opgevolgd door nierfalen, wat onomkeerbaar en vaak dodelijk is. Inmiddels weten we dat de ziekte niet is voorbehouden aan Greyhounds maar elk ras, leeftijd en geslacht te maken kan krijgen met Alabama Rot. Helaas is er verder maar weinig bekend over deze levensbedreigende ziekte.

Nierfalen

De ziekte, die officieel “idiopathische cutane en renale glomerulaire vasculopathie” heet kenmerkt zich door huidproblemen die al snel worden opgevolgd door nierfalen. De huidproblemen kunnen op het eerste oog onschuldig lijken en zich uiten als irritaties of wondjes aan de poten, ellebogen of snuit van de hond. Binnen enkele dagen ontstaat er echter acuut nierfalen met vaak dodelijke afloop, waardoor 9 van de 10 honden met Alabama Rot komt te overlijden. Behalve in Alabama is de ziekte ook gezien in Engeland en Duitsland. Recentelijk zijn er in Engeland twee gevallen van Alabama Rot bevestigd, wat de angst voor deze aandoening aanwakkert bij de Britten. Dierenartsen kunnen helaas maar weinig informatie verstrekken omdat er nog veel onbekend is over deze ziekte. Omdat de oorzaak nog niet gevonden is, is de behandeling op dit nog gericht op symptoombestrijding. Dierenartsen adviseren om honden met plotselinge huidirritaties zonder aanwijsbare oorzaak direct te laten zien aan een dierenarts, en eventueel de nierfunctie van de hond te monitoren. Zo kan er zo vroeg mogelijk worden ingegrepen bij nierfalen, wat de kans op overleven vergroot.

Geen oplossing

Vanwege het gebrek aan informatie is het voor dierenartsen lastig om aan te geven wat hondeneigenaren kunnen doen om Alabama Rot te voorkomen. Er wordt gespeculeerd over het nut van het wassen van de poten van een hond na een wandeling, maar er is geen bewijs voor de werkzaamheid hiervan. In tegendeel, van tenminste één hond met Alabama Rot is bekend dat de eigenaar dit al deed om de ziekte te voorkomen, zonder succes.

David Walker is dierenarts in Hursley, Engeland, en richt zich op onderzoek naar deze ziekte. Hij is momenteel één van de belangrijkste aanspreekpunten voor dierenartsen in het hele land die een cliënt treffen met vermoedelijke Alabama Rot. Zijn kliniek, de Anderson Moore Veterinary Specialists, zet zich ook in voor onderzoek naar de oorzaak en preventie van de ziekte. Inmiddels is door onderzoek bekend geworden dat de ziekte niet wordt veroorzaakt door giftige stoffen of één van de veel voorkomende bacteriële infecties. Toch is het niet uitgesloten dat het om een bacterie of virus gaat, al kan erfelijkheid ook nog een rol spelen. Ook is bekend dat meer dan 90% van de gevallen van Alabama Rot ontstonden in de winter of lente, de andere twee seizoenen hebben een overduidelijk minder groot risico.

Tot op heden is Alabama Rot nog niet in Nederland geconstateerd.

dossier

Wellicht ook interessant

screenshot bravectopetitie

Nu ook media-aandacht voor ophef rondom Bravecto

Sinds deze innovatieve, nieuwe manier van ongediertebestrijding voor honden op de markt is, zorgt het voor grote ophef.

Duitse Dog (stockfoto Pixabay)

Maagtorsie, is het nu wel of niet genetisch en andere verhalen

Maagtorsie, in medische termen GDV oftewel Gastric dilatation-volvulus  is een van de meest voorkomende doodsoorzaken bij honden, bij sommige rassen zelfs een grotere doodsoorzaak dan kanker.

dna streng

Breed onderzoek naar DNA: Veel meer rassen delen erfelijke ziektes

Genetisch onderzoek bij de geplande ouderhonden is belangrijk. Elke goede fokker zal dat beamen.