2017 - een terugblik | Dogzine

2017 - een terugblik

kijken

2017 is achter de rug, 2018 is -net- begonnen. Het is een goede gewoonte om even terug te kijken op een ook voor honden bewogen jaar. En dus een terugblik, Dogzine’s jaar in beeld 2017…

Januari
Ruim 100 honden namen de benen voor het vuurwerk, gelukkig keerden de meesten uiteindelijk weer terug of werden gevonden. Maar, en dat zal nu niet anders zijn, het merendeel van de honden- en katteneigenaren waren groot voorstander van het vuurwerkverbod.
De vogelgriep sloeg toe, en alle speurevenementen werden afgelast.
En in de politiek wilde staatssecretaris Van Dam geen scherpere regels voor de hondenfokkerij. Wel werd er een verbod op de E-collar aangekondigd, maar uiteindelijk zou dat in heel 2017 geen vervolg krijgen.
Muziek van Bob Marley bleek heel populair onder honden. Maar populariteit heeft een keerzijde, want de asiels, vooral in Engeland, liepen vol met de zogenaamde designer-breeds.
In Nederland wordt de Rhodesian Ridgeback steeds populairder, de Chihuahua verliest terrein. 

Februari
Er speelt veel rondom Crufts in Engeland, er zou extra bewaking komen in verband met aangekondigde acties van Cruffa, en intern worden de gezondheidscontrles voor de Best of Breeds strenger.
De Raad voor Dierenaangelegenheden komt met het advies voor “vechthonden”, iets wat tot felle discussies leidt, en eigenaren van de hoogrisicorassen sidderen vanwege de aangekondigde maatregelen. Uiteindelijk, zeker doordat het kabinet een ellenlange formatie in gaat, gebeurt er de rest van het jaar weinig, en blijft iedereen vooral discussiëren. En wie de verkiezingsprogramma’s van de partijen leest, ziet dat het stukje ‘dierenwelzijn’ vooral erg mager besproken wordt.

Maart
België komt met nieuwe fokregels en in de Verenigde Staten zorgt het optreden van dierenarts John Robb tegen overmatig vaccineren (tegen vooral rabies) voor een stroom aan berichten op social media. Ook in Nederland krijgt Robb steeds meer volgers, ondanks het feit dat rabies alleen verplicht is als je de hond meeneemt naar het buitenland.
In Engeland worden steeds meer honden getroffen door rundertuberculose, en ook de tekenziekte babesiose rukt op in Europa.
De Raad van Beheer en rasverenigingen laten hun mening horen over het rapport van de Raad voor dierenaangelegenheden, en het ministerie roept nog dat de maatregelen er binnen een maand zullen zijn…

April
Wereldwijd is er medelijden en aandacht voor Iggy, de hond die omkomt bij een terreuraanslag in Stockholm.
In Duitsland komt hondenziekte weer steeds meer voor, meegebracht door vooral vossen vanuit het Oostblok.
Engeland gaat het hele systeem van keurmeesters op de schop nemen.
In Taiwan wordt het eten en verkopen van hondenvlees verboden.
In Quebec, Canada, verbieden ze iets anders, namelijk de pitbull.
En aan onze grenzen staan de wasbeer en de wasbeerhond klaar als invasieve exoten.

Mei
Diverse Amerikaanse organisaties juichen over de ‘ban’ op hondenvlees in Yulin, maar juichen te vroeg, het blijkt een loos gerucht.
Demissionair staatssecretaris Van Dam roept dat hij nu toch een witte lijst wil voor buitenlandse broodfokkers, nadat hij dat eerder weigerde. Een lijst die er nog altijd niet is.
In de tussentijd wil het Europees Parlement niets doen aan de -meestal illegale- hondenhandel door de lidstaten, en zoeken smokkelaars nieuwe wegen om hun pups over de grenzen te krijgen.
Ook de gezondheidstoestand van kortsnuithonden blijft de gemoederen bezighouden, al is dat volgens nieuw onderzoek vooral bij mensen die andere honden hebben, want de mopshond- of Franse bulkoper is er meestal (de goede niet te na gesproken) totaal niet in geïnteresseerd. Snurken en hijgen hoort bij het ras tenslotte en is zo grappig om te zien. 

Juni
Een slechte maand voor hondenshows, in Duitsland blijkt een show veel te druk, in Nederland gaat de ‘Nationale’ niet door door onvoldoende inschrijvingen. Uit onderzoek van Dogzine blijkt dat Nederlandse exposanten shows te duur vinden en men vindt dat er te veel vriendjespolitiek is.
In Bali blijken toeristen ongemerkt hondenvlees te krijgen voorgeschoteld, terwijl in Nederland geprotesteerd wordt voor de Chinese ambassade tegen het eten van honden in Yulin. Ook de Raad van Beheer stuurt een brief aan de Chinese ambassade, terwijl de FCI een Facebookpagina opent en vervolgens ontkent dat het hun pagina is. Op de pagina wordt hondenwelzijn behandeld, maar een succes is het niet, slechts af en toe wordt er daarna nog iets op geplaatst.
Belgische puppenhandelaren krijgen een zware straf, en ook in Nederland moet een Boerboel-fokker een historisch hoge schadevergoeding betalen.

Juli
Het is zomer, en iets minder nieuws. Blauwalg zorgt voor het overlijden van 11 honden in Berlijn, in Nederland komt demissionair minister van Justitie Blok met de aankondiging dat er strengere regels rondom het houdverbod bij dierenmishandelaars komen. Iets wat hij zelf niet meer gaat waarmaken.
En kleur bij honden kan ook iets zeggen over hun levensduur, bij Cane Corso’s blijkt een zwarte tijgerstreep een voorspeller voor een langer leven. 

Augustus
De in 2016 aangehouden hondengevechtorganisatoren (nu ja, de mensen die daarvan verdacht worden) zijn nog altijd niet voor de rechter verschenen, maar de politie meldt wel nieuwe aanhoudingen.
In Engeland blijkt er een brug te zijn die als “zelfmoordbrug” voor honden geldt.
Hoogrisicohonden blijven de maatschappij bezighouden, in Rotterdam zijn er zeven agenten nodig om een hond te pakken, uit onderzoek blijkt dat mensen veel sneller een incident met een HR-hond melden dan met een ‘gewone’ hond.
In Amerika komen ze er achter dat honden en katten niet milieuvriendelijk zijn, en in China klonen ze honden met aandoeningen ten behoeve van medisch onderzoek.

September
Een initiatief van Dier en Recht, Cupidog, een ‘erkenning’ voor het fokken met kruisingen, zorgt voor verhitte discussies tussen voor- en tegenstanders. En in Zwolle worden er rasloze honden gekeurd tijdens de IJsselshow.
In Brabant blijft justitie actief tegen een bepaalde broodfokker, voor de zoveelste maal worden er weer honden in beslag genomen in Hapert.
In België is het ook zwaar weer voor een broodfokker, hij moet ongeveer twee ton betalen door zijn kwalijke praktijken, vindt de rechter. Maar zolang we langer nadenken over het kopen van schoenen dan over het kopen van een pup, zal broodfok blijven. Onze pup-kooplust is onderzocht.
Een “expositie” met dierenleed in het Guggenheim-museum wordt uiteindelijk afgeblazen na wereldwijd protest.
En in Luxemburg is er een rel als een handler zijn honden in zijn bus verwaarloost.

Oktober
In Amerika stelt Disney zijn hotels -beperkt- open voor honden, het park mogen ze nog niet in. En in Nederland krijgt een vrouw na te zijn aangevallen door een hond een record-schadevergoeding van 4 ton.
Het regeerakkoord komt met de witte lijst van Van Dam, deze wordt expliciet benoemd. Nog niet uitgevoerd overigens.
In Frankrijk krijgt een fokker van Nederlandse afkomst van Saarloos wolfhonden een gevangenisstraf van vier maanden voor verwaarlozing.
De DIVEBO-vakbeurs komt met honden-noviteiten, en er is ook een andere primeur, er wordt voor het eerst een nest Alpenländische daschbracken geboren. Wereldwijd wil de FECAVA dat dierenartsen zich uitspreken tegen kortsnuithonden, iets wat de Engelse dierenartsen een maand later zullen doen.
Wie geen kritiek wil is de FCI, in hun statuten komt de regel dat leden van de FCI zich niet kritisch over de organisatie mogen uitlaten.

November Het Landelijk Expertisecentrum Dierenmishandeling, de CSI voor dieren, gaat van start. Tegelijkertijd liggen Hongkong en Marokko in de clinch met de FCI. Hongkong wordt als lid gewipt, maar legt zich er niet bij neer. Marokko zwijgt, en Rafael de Santiago blijft nog twee jaar voorzitter. Gerard Jipping wordt niet in het Dagelijks Bestuur herkozen.
Caring Vets in Nederland spreekt zich ook uit tegen kortsnuitrassen, en in Rotterdam neemt wethouder Eerdmans een voorsprong op het nog uitblijvende landelijk beleid Hoogrisicohonden. Tienduizenden honden tonen zich op de WDS in Leipzig, maar ook daar is sprake van kleine incidenten. Incidenten welke vervolgens een zachte dood sterven en waar vervolgens niets meer over gehoord wordt.
Pseudo-rabies is weer in opkomst in Duitsland, en Britse veterinaire chirurgen vinden homeopathie maar helemaal niks.
In België begint de televisiereeks Villa Samson, waar zieke hondenbazen hun honden toch weer bij zich hebben.

December In Azië, ditmaal in Zuid-Korea, een kleine doorbraak voor de tegenstanders van hondenvlees, een grote vleesmarkt moet sluiten. Het interesseert de NOCNSF weinig, ze mengen zich niet in tradities. Britse reclamemakers stoppen met het tonen van kortsnuithonden, en helaas, arme katten, er is bewijs dat honden toch slimmer zijn. Op de Filippijnen overlijden dertig honden door slecht transport naar een show, en dat onder de ogen van FCI-vertegenwoordigers. In Nederland blijkt de helft van de honden bezoek te krijgen van de kerstman. Daarna is het natuurlijk ellende, want het vuurwerk barst weer los… En voor Dogzine zelf zijn we natuurlijk razend trots op ons eerste jaar met ons magazine, waarmee we steeds meer mensen bereiken. Met de champagne (ook de hondenchampagne die in 2017 gelanceerd werd) nog in de hand, wensen we alle hondenbazen, alle honden, alle bijna-hondenbazen, alle fokkers behalve broodfokkers, alle bestuursleden bij hondenorganisaties, alle vrijwilligers, alle trainers en therapeuten, dierenartsen en asielmedewerkers, ringmeesters, keurmeesters en schrijvers, dierenwinkels en fabrikanten van hondenspullen, collega-bladen en –websites, kattenliefhebbers, rashondenmensen en kruisingenmensen, en vooral u, trouwe lezer van website en magazine, een bijzonder fijn, harig, knuffelig en vooral hondsmooi 2018 toe.

De Dogzine-redactie

Wellicht ook interessant

kijken

2017 - een terugblik

2017 is achter de rug, 2018 is -net- begonnen. Het is een goede gewoonte om even terug te kijken op een ook voor honden bewogen jaar. En dus een terugblik, Dogzine’s jaar in beeld 2017…