HD-onderzoek en PennHip | Dogzine

HD-onderzoek en PennHip

picture:http://www.romanreign.com/

De OFA (Amerikaanse organisatie welke gezondheidsgegevens bijhoudt) heeft een lijst gemaakt van alle hondenrassen. Hierin word een 'ranking' gegeven hoeveel heupdysplasie er voorkomt per ras. Er staan 173 rassen in deze lijst. De Franse Bulldog staat op plaats 21. Dat is natuurlijk veel te hoog! Het percentage Franse Bulldoggen wat als dysplastisch wordt getest is maar liefst 28.9%! Dat is bijna 1 op de 3 honden. Vandaar dat wij de honden waarmee wij voornemens zijn om te fokken een officieel HD-onderzoek laten ondergaan. Er wordt een heupfoto gemaakt, deze wordt opgestuurd naar de Raad van Beheer. De röntgenfoto wordt beoordeeld door een panel. Het panel bestaat uit drie deskundigen.

Het panel kijkt bij het beoordelen van de foto’s naar de vorm van de heupkommen en de heupkoppen, de diepte van de heupkommen, de aansluiting van de heupkoppen in de heupkommen en de aanwezigheid van botwoekeringen langs de randen van de heupgewrichten.

Alle gegevens samen bepalen de definitieve beoordeling. Het kan zijn dat slechts één aspect de doorslag geeft, maar het kunnen ook meerdere factoren samen zijn die de beoordeling bepalen. Je kunt dit afleiden uit de informatie op het certificaat.

Na de beoordeling ontvang je het certificaat thuis. Hierop staat de officiële uitslag.

Er zijn verschillende uitslagen mogelijk:

  • HD A (=negatief): je hond is op basis van de röntgenfoto vrij van HD; dit betekent niet dat je hond geen "drager" van de afwijking kan zijn.
  • HD B (=overgangsvorm): op de foto’s zijn kleine veranderingen zichtbaar die het gevolg zijn van heupdysplasie.
  • HD C (=licht positief) of HD D (=positief): je hond laat duidelijke veranderingen zien die passen in het ziektebeeld van HD.
  • HD E (=positief): de heupgewrichten zijn ernstig misvormd.

Houd er rekening mee dat een HD A uitslag niet betekent dat je hond nooit last zal krijgen van HD. Omgekeerd betekenen duidelijke misvormingen ook niet dat de hond er beslist last van zal krijgen. Het is wel verstandig om er op te letten dat je (de heupgewrichten van) je hond niet te zwaar belast.

Naast deze methode is er nog een andere methode, PennHip. PennHip werkt iets anders als de traditionele methode via de Raad van Beheer. Voor PennHip foto’s hoeft een hond bijvoorbeeld ook geen stamboom te hebben.

In tegenstelling tot het heuponderzoek van de RvB worden er bij deze methode 3 röntgenfoto’s gemaakt van de heupen in plaats van 1. Een traditionele gestrekte foto, een foto waarin de heupen in de kom worden gedrukt en een foto waarin de heupen zo ver mogelijk uit de kom getrokken worden. Er wordt uitgerekend hoe ver de heupen uit de kommen kunnen en daar wordt een cijfer aan gegeven tussen de 0 en 1, dit noemen we de distractie-index. Dichter bij de 0 is strakker en dichter bij de 1 is losser. Hoe losser de heup hoe meer kans op artrose.

De röntgenfoto's worden digitaal opgestuurd naar Amerika en daar beoordeeld door specialisten van de Universiteit van Pennsylvania. Alle foto’s uit de hele wereld worden daar op dezelfde wijze beoordeeld en centraal opgeslagen in een database.

De eigenaar krijgt een certificaat met daarop de distractie-index van zijn hond. Bovendien worden de gemiddelde waardes van het ras vermeld. Zo kan een fokker zien of de hond slechter of beter scoort dan het gemiddelde en besluiten om met het dier te fokken of niet. Yara haar score is links 0.54 en rechts 0.63. Dit ligt rond het rasgemiddelde van 0.60. Ook word er naar andere afwijkingen gekeken, zoals artrose. Yara is hier op dit moment allemaal vrij van.

Ik heb ervoor gekozen om PennHip naast het reguliere heuponderzoek te doen omdat de beoordeling dus heel anders is, en er word naar andere dingen gekeken. Bij de reguliere heuponderzoeken word er vooral op de diepte van de heupkommen gelet, samen met afwijkingen aan de botten. Het PennHip onderzoek is een indicatie van hoe strak of los de heupen zijn, wat een indicatie is voor artrosevorming in de toekomst.
Yara haar officiële uitslag van de Raad van Beheer is HD A, Norbergwaarde 38, Onvoldoende aansluiting.