• Man overlijdt na likken door hond
Leestijd
2 minuten
Tot nu toe gelezen

Man overlijdt na likken door hond

mar, 12/03/2019 - 23:22

Een 63 jarige man uit Bremen, Duitsland, is overleden aan een zeer zeldzame infectie nadat hij door zijn hond gelikt was. Dat melden artsen in november in het European Journal of Case Reports in Internal Medicine .

Volgens het rapport was de onbekende 63-jarige gezond voordat hij koorts, ademhalingsproblemen, pijn in de benen en een uitslag met paarsachtig rode vlekken op zijn gezicht en benen kreeg.

Hij werd opgenomen op de intensive care toen de werking van zijn organen begon te falen. Ondanks sterke antibiotica en andere inspanningen om hem te redden, verslechterde zijn toestand snel . De man stierf 16 dagen later.

De artsen konden vaststellen dat hij was geïnfecteerd met de bacterie Capnocytophaga canimorsus, een bacterie die vaak voorkomt in de mond van honden en katten en die meestal geen schade toebrengt aan de honden zelf  of hun eigenaren.

Menselijke infecties worden meestal veroorzaakt door dierenbeten, niet door likken. Hoewel deze hond de man had gelikt in de weken voordat hij ziek werd, was de man niet gebeten of anderszins gewond geraakt door de hond.

Volgens het Center for Disease Control and Prevention zijn de mensen die het meeste risico lopen op C. canimorsus-infecties mensen van wie het immuunsysteem is aangetast of die overmatig alcohol drinken.

De man in Duitsland had geen van deze risicofactoren en was alleen door zijn hond gelikt. Toch was de blootstelling aan de bacteriën voldoende om hem in een dodelijke septische shock te brengen.

Onderzoek naar C. canimorsus-infecties is beperkt tot een handvol gevallen wereldwijd, maar de infecties lijken fataal te zijn in ongeveer een kwart tot een derde van de getroffen patiënten.

In 2018 ontwikkelde een Amerikaan , Greg Manteufel, dezelfde infectie na meerdere honden te aaien. Artsen moesten de neus, onderbenen en beide handen van de man verwijderen om de verspreiding van sepsis in zijn lichaam, veroorzaakt door de bacteriën, te stoppen. Manteufel overleefde de infectie.

De CDC dringt er bij eigenaren van huisdieren op aan contact op te nemen met een arts als ze symptomen hebben die verder gaan dan een gewone virusinfectie, vooral als ze uitslag krijgen. Symptomen kunnen zijn: roodheid, blaren en zwelling rond een bijtwond, koorts, hoofdpijn, spier- en gewrichtspijn en diarree en braken. 

Voor de goede orde, een dergelijke uitbraak is enorm zeldzaam. Jaarlijks komen er wereldwijd slechts een handvol besmettingen voor, in het merendeel van de gevallen herstelt de patient uiteindelijk wel. Dogzine schreef hier eerder over:

"“Bij 16-25% van de honden en circa 18% van de katten wordt Capnocytophaga in de bek aangetroffen. Bij ruim 50% van de humane ziektegevallen is de bacterie overgedragen op de mens na een bijtincident en bij bijna 10% na een krabincident; bij circa 30% is er een normaal contact met honden en/of katten en bij het overige deel blijft de infectiebron onduidelijk. Sinds de eerste beschrijving van C. canimorsus als humaan pathogeen in 1976 zijn er wereldwijd reeds meer dan 150 ziektegevallen beschreven (status 2008, red.) Overige micro-organismen in de bek van honden die lokale infecties kunnen veroorzaken zijn Pasteurella multocida en andere Pasteurellae, Staphylococcus aureus, Staphylococcus intermedius, streptokokken, Eikenella corrodens en anaeroben. Sepsis in aansluiting op een hondenbeet wordt geassocieerd met infecties door onder andere C. canimorsus, P. multocida, S. aureus en S. intermedius.”  

In 2015 was het totaal aantal gevallen wereldwijd (let op, gerapporteerde gevallen) opgelopen tot 484. Substantieel lager dan verkeersongevallen of zelfs de kans om aangevallen te worden door een haai, maar toch. Overigens zijn vooral mensen met een verzwakt immuunsysteem gevoelig voor de bacterie, die in ca. 30% van de gevallen dodelijk is, en verder met sterke antibiotica dient te worden bestreden. Met name mannen boven de 45 zijn vaker slachtoffer, wellicht omdat alcoholisme bij veel slachtoffers zorgde voor het verzwakte immuunsysteem. Ook mensen waarbij de milt eerder is verwijderd lopen een verhoogde kans.

In Nederland verschenen eerder een tweetal casusbeschrijvingen, volgens een artikel uit 2010 zouden er tot dan toe 32 gevallen van besmetting met deze bacterie zijn geweest, waarvan uiteindelijk 3 met dodelijke afloop."

 

Foto: European Journal of Case Reports in Internal Medicine © EFIM 2019