• Schotland kondigt maatregelen aan tegen designerbreeds
Leestijd
2 minuten
Tot nu toe gelezen

Schotland kondigt maatregelen aan tegen designerbreeds

Mon, 01/21/2019 - 14:47

In Schotland zijn maatregelen aangekondigd tegen “designerdieren”. De plannen spreken van een verbod in de loop van dit jaar. De nieuwe regels kunnen gevolgen hebben voor rastypes als bulldoggen en mopshonden, en ook enkele kattenrassen zullen onder de maatregel gaan vallen, zoals bijvoorbeeld de “Scottish fold” die een gevouwen oor heeft als gevolg van een kraakbeenafwijking, en de “Munchkin”, een kortbenig kattenras.

De regel houdt niet zozeer een verbod in voor deze rassen, er is sprake van strengere regelgeving voor het afgeven van vergunningen. Daarbij wordt gekeken naar wat er precies wordt gefokt en zo kunnen en dus strengere selecties worden gemaakt. De Schotse regering is van plan de vergunningen voor de fokken van honden, katten en konijnen in het land aan te scherpen, om te voorkomen dat er sprake kan zijn van slecht dierenwelzijn. De nieuwe maatregelen komen voort uit een overleg dat afgelopen najaar plaatsvond tussen de sector en het ministerie van Landbouw.
Mairi Gougeon, de verantwoordelijke minister, heeft aangekondigd dat er aan het einde van de maand antwoorden zullen komen over de wetgeving die hierover in de planning zit. Een van de redenen dat deze nieuwe regelgeving eraan komt is de stijgende vraag naar huisdieren met bepaalde fysieke kenmerken. En juist die kenmerken, bijvoorbeeld extreem lange oren, uitpuilende en grote ogen en extreem korte neuzen, geven meer kans op fysieke problemen. Bovendien zijn dergelijke kenmerken vaak direct gekoppeld aan genetische problemen die leiden tot gezondheidsproblemen bij de dieren.

 

De vraag naar dieren met dergelijke overdreven kenmerken stijgt ook in Schotland en het ministerie wil dit dus stoppen. Niet alleen geven de fysieke kenmerken problemen voor de dieren, het kan ook een – vaak niet ingecalculeerde – financiële belasting voor de eigenaren betekenen vanwege de aanhoudende kostbare medische zorg die noodzakelijk kan blijken.
En de gevolgen hiervan kunnen weer zijn dat de dieren doorgeschoven worden of in een asiel terecht komen, doordat de kosten niet kunnen worden betaald. Ook kan het gevolg zijn dat er zorg wordt onthouden vanwege diezelfde kosten. In beide gevallen zijn de dieren uiteindelijk het slachtoffer.

Rassen die vooralsnog werden genoemd waren bij de katten de Scottish Fold, die door een kraakbeenafwijking niet alleen de kenmerkende gevouwen oren heeft, maar ook vroege en langdurige artritis als gevolg. Ook de Munchkin werd genoemd, een kat met beentjes als een teckel.
Bij honden werden rassen als de Cavalier King Charles spaniel genoemd, en de Franse en Engelse bulldog en mopshond. Bij de Cavalier is de hoofdreden het risico op Syringomyelia, bij de overige genoemde rassen gaat het vooral om de kortsnuitigheid, waardoor ademhalingsproblemen een groot risico zijn, klachten die vaak worden verergerd door de obesitas waar deze dieren vaak aan lijden. Er werd benadrukt dat het niet alleen ging om raskatten en -honden maar vooral om dieren met deze specifieke lichamelijke kenmerken. De Schotse chef-hoofdinspecteur van de SPCA, Mike Flynn, zei: "De Schotse SPCA vindt dat alle dieren die worden gefokt in staat moeten zijn om een normaal leven te leiden en normaal vrij gedrag kunnen vertonen, waaronder het vrij zijn van pijn." De enorme stijging naar dergelijke rassen bleek vorig jaar na een onderzoek hiernaar door de SSPCA. Mark Rafferty, hoofdinspecteur van de speciale onderzoekseenheid van de SSPCA, sprak van: "... onstuitbare honger van het publiek naar enkele specifieke hondenrassen, die worden gedefinieerd als nieuwe rassen of designerbreeds.”