• Europese Commissie: geen aandacht voor reguleren hondenhandel
Leestijd
1 minuut
Tot nu toe gelezen

Europese Commissie: geen aandacht voor reguleren hondenhandel

Mon, 07/24/2017 - 16:08

Dierenartsen en dierenwelzijnorganisaties wilden de Europese Unie bewegen om maatregelen te nemen tegen de online handel in dieren, maar de Europese Commissie heeft geen enkele boodschap daar aan. In een brief aan EU Commissaris Andriukaitis vroegen de Federation of Veterinarians of Europe (FVE),de Union of European Veterinary Practitioners (UEVP), de Federation of European Companion Animal Veterinary Associations (FECAVA) en belangenorganisatie FOUR PAWS International om verplichte registratie van iedereen die pups of kittens verkoopt, commercieel of niet, en een verplichting om dit ook in online advertenties te vermelden. 

Maar de EU vindt het voldoende dat commerciële handelaren deze verplichte registratie hebben, en ziet de individuele registratie als iets voor nationale wetgeving. De organisaties zijn teleurgesteld, want door verplichte registratie zijn verkopers van dieren, commercieel of niet, beter te traceren en kun je vooral “katvangers” en handelaren die onder het mom van particulier toch commercieel verhandelen beter volgen.

Uit onderzoek van Four Paws in 10 lidstaten en met 42 online verkoopsites (Marktplaats, Ebay etc) bleek dat de registratie voor alleen commerciële bedrijven onvoldoende is om welzijn te handhaven en -vooral illegale- handel tegen te gaan. In het gezamenlijke rapport “Working towards responsible dog trade” zijn de bevindingen weergegeven.

Binnen de Europese lidstaten worden maandelijks 46000 honden verhandeld, terwijl er maar 20000 honden per JAAR geregistreerd worden in Traces, het international handelssysteem. De bedragen die met de hondenhandel gemoeid gaan zijn naar schatting rond de 1,3 miljard euro per jaar, en daarbuiten gaat er nog eens 22 miljard euro aan hondenvoer en speelgoed over de toonbank. Een grote markt dus, die werk biedt aan 300.000 mensen in Europa.

 FECAVA voorzitter Jerzy Gawor probeert het nu op nationaal niveau: “Winst mag nooit voorrang krijgen boven dierenwelzijn, en boven de nationale gezondheid, nog mag het de klant in gevaar brengen. Daarom wil FECAVA bij de wetgevers in Europa benadrukken dat de kaders voor fokken en handel gereguleerd moeten worden binnen Europa, met inbegrip van online verkoop. Hiermee kan handhaving makkelijker worden en worden kopers beter beschermd, en dieren ook. Identificatie en registratie van huisdieren moet verplicht worden in heel Europa”

Ook willenb de organisaties dat handelssites als Marktplaats hun verantwoordelijkheid nemen, maar het onderzoek van FourPaws, Dogzine schreef er al eerder over, plaatst Nederland vrijwel onderaan qua controle op handelssites. Marktplaats, Speurders etc. zijn vrijplaatsen voor –steeds vaker- criminele handelaren en broodfokkers. Met een verplichte registratie (zoals bijvoorbeeld in Frankrijk) voor iedereen die honden verhandeld wordt het voor de consument duidelijker, zeker omdat die verplichte registratie ook openbaar toegankelijk zou moeten zijn.

Maar de EU ziet hier dus niets in, en ook andere maatregelen om handel in (illegale) pups tegen te gaan neemt Europa niet.


bron

Working towards responsible dog trade

The EU Commission has no intention of regulating responsible online pet trade

 

dossier