• Wat doet jachthondentraining met uw hond?
Leestijd
2 minuten
Tot nu toe gelezen

Wat doet jachthondentraining met uw hond?

Fri, 01/20/2017 - 15:17

Jachthonden moeten zwaar werk leveren, zowel fysiek als mentaal.
Ze moeten onder appèl staan, bevelen opvolgen en daarnaast ook nog voldoende zelfstandigheid tonen om op eigen initiatief moeilijke situaties op te lossen. Dit wordt beoefend in de jacht, maar ook tijdens jachtproeven die steeds populairder worden als hondensport.

De training van een jachthond is intensief, maar vooral gericht op het beheersen van de oefeningen. Dat een getrainde jachthond in conditie is voor jachtproeven en de praktijkjacht gaat vrijwel vanzelf, tijdens de trainingen moet de hond ook beschikken over een goede conditie en wordt er automatisch gewerkt aan de spieropbouw. Maar om daarnaast extra aandacht te besteden aan de lichamelijke conditie van de jachthond is niet vanzelfsprekend.

De jachthondenrassen zijn van oudsher gefokt om hun oorspronkelijke taak lichamelijk aan te kunnen. De lichaamsbouw is erop gemaakt om voor lange tijd in beweging te kunnen zijn, sprinten te trekken en wendingen te maken. Functionaliteit stond hierbij voorop en is bij de meeste jachthondenrassen bewaard gebleven waardoor ze nog steeds prima geschikt zijn voor de taak waarvoor ze ooit gefokt zijn. Toch is er twijfel over de noodzaak om extra aandacht te besteden aan de lichamelijke gezondheid van een werkende jachthond.
Een belangrijk onderdeel van deze lichamelijke fitheid is de manier van voortbewegen. Een correct gebouwde hond kan op met zo min mogelijk energie en belasting zoveel mogelijk meters afleggen. Hiervoor zijn verschillende factoren van belang, maar waar het om draait is de balans in het lichaam. Bij een correct gebouwde hond ligt het zwaartepunt in de voorhand, en beweegt het rechtlijnig van achter naar voren en weer terug als de hond in beweging komt. Daarom wordt de voorhand altijd iets zwaarder belast dan de achterhand.

Gemiddeld gezien ligt 60% van het gewicht op de voorhand en 40% op de achterhand in beweging. Bij apporterende jachthonden wordt het wild of de dummy in de bek gedragen en naar de eigenaar gebracht. Logischerwijs is dat een extra gewicht op de voorhand en verschuift daarmee het zwaartepunt, maar pas afgelopen jaar werd dit ook daadwerkelijk wetenschappelijk onderbouwd.
In een onderzoek van de Veterinaire Universiteit in Wenen werden 10 voor de jacht getrainde Labrador Retrievers over een plaat geleid die het gewicht en de druk van het lichaam op de plaat kon opmeten. De honden liepen eerst zonder apport over de plaat en vervolgens met verschillende dummy’s. De dummy’s varieerden in gewicht van 0.5kg tot 4kg. De resultaten vertoonden een zogenaamd weegschaaleffect: door het extra gewicht van de dummy nam de druk die werd uitgeoefend op de voorhand toe terwijl de druk in de achterhand minder werd. Het extra gewicht wordt opgevangen door de voorhand welke hierdoor meer belast wordt. De manier van bewegen en de verschuiving van het zwaartepunt in beweging waren nagenoeg gelijk aan de beweging zonder dummy waar men uit kan afleiden dat de hond deze disbalans zelf corrigeert, met als gevolg extra druk op de voorhand.

Wat betekent dit in de praktijk? Enerzijds is dit een correcte afspiegeling en belangrijke informatie, maar het onderzoek kent ook een aantal beperkingen. In het onderzoek was het alleen mogelijk de honden in draf en telgang te laten bewegen, terwijl jachthonden in de praktijk vaak galopperen, springen en wendingen maken. Hoewel dit in de praktijk niet getest kon worden, is er wel een voorspelling te maken over de gevolgen van de druk op het lichaam bij deze bewegingen.
Uit de cijfers komt een voorspelling van een verdere toename van de druk op de gewrichten en spieren in de voorhand tijdens intensievere bewegingen zoals galopperen en springen.

De conclusie van het onderzoek is duidelijk: jachthonden dienen over een gezond skelet te beschikken waarbij de gewrichten in de voorhand een extra belangrijke rol spelen. Ook is het advies om jonge, opgroeiende honden niet te overbelasten met apporteeroefeningen die fysiek zwaar zijn voor de voorhand van de hond. Doordat de druk van het gewicht tijdens een apport wordt verdeeld over de schouders en doorgegeven naar de opperarmen, ellebooggewrichten en onderarmen is het niet ondenkbaar dat hierbij minuscule scheurtjes en beschadigingen ontstaan aan de nog volop in ontwikkeling zijnde botten en gewrichten. Hoewel niet wetenschappelijk bewezen, kan overbelasting tijdens dit soort trainingen ten grondslag liggen aan het ontwikkelen van elleboogdysplasie en osteoartritis. De onderzoekers hebben wel adviezen voor jachthondentrainers. Zo zouden opgroeiende honden nog niet te veel belast moeten worden met het apporteren van zwaardere dummy’s en moet men er bij volwassen honden zeker van zijn dat deze beschikken over gezonde gewrichten voor wordt begonnen met jachttraining. Werkende jachthonden zouden volgens hen regelmatig moeten worden gezien door een orthopeed.

 

bron

BiomedCentral

 


Dit artikel is een premium-artikel,beschikbaar voor abonnee's van ons blad en website-abonnee's. Het vervolg van dit artikel kunnen abonnees lezen.

Wilt u toegang, kijk dan hier voor de mogelijkheden