Wereldkampioen Richard Adams verdedigt titel in eigen land | Dogzine

Wereldkampioen Richard Adams verdedigt titel in eigen land

aktiefoto, foto m. wittermans

Ingezonden artikel via de Nederlandse Rottweiler Club

Meer dan 30 landen over de gehele wereld zijn aangesloten bij The International Federation of Rottweilerfriends (IFR) en ieder jaar houden zij een wereldkampioenschap in één van de aangesloten landen.  Na een geslaagd evenement bij onze zuiderburen in 2017, mag de Nederlandse Rottweiler Club dit jaar de WK africhting voor Rottweilers organiseren. Dat doen we graag voor dit geweldige werkhondenras, zeker omdat de huidige wereldkampioen Richard Adams uit Nederland komt! Met de in Nederland gefokte Finn vom Erpenstein, zal hij dit jaar zijn titel verdedigen in eigen land. Op 21 en 22 september zal deze wedstrijd plaatsvinden in het stadion van de Voetbalvereniging, aan de Burgemeester van Woenseldreef 9 te Hapert. Alle dagen zijn gratis toegankelijk voor publiek. Vanaf donderdag 20 september (dan mogen de deelnemers per land op het wedstrijdveld intrainen) is het stadion voor publiek geopend en zijn er al diverse standhouders aanwezig, onder andere op het gebied van hondensport artikelen, diervoeder, hondenaanhangwagens, sportkleding en dierensieraden. Er is een grote tribune, waar een prima uitzicht is op de verrichtingen van de deelnemers en uiteraard is de voetbalkantine de gehele wedstrijd in vol bedrijf.

In nauwe samenwerking met bestuur en beheerders van de voetbalclub, zijn wij al een jaar nauwgezet met de organisatie bezig. Wij zijn hen zeer erkentelijk dat zij  het stadion ter beschikking hebben gesteld en alle drie de dagen zullen zorgen voor eten en drinken.

De wedstrijd bestaat uit drie afdelingen: Speuren (A), appèl (B) en manwerk (C). Het speuren vindt plaats op weilanden in de nabijheid van Hapert, de afdelingen B en C zijn, gespreid over beide dagen, in het stadion te bewonderen. Donderdag 20 september wordt door de ongeveer 60 deelnemers voor de laatste keer geoefend en ook dit is toegankelijk voor publiek. Een uniek kijkje achter de schermen geeft u misschien al een indruk wie het hoogste ereschavot zal halen….

rottweilerDe te kloppen individuele combinatie is de in Nederland gefokte Finn vom Erpenstein met zijn Nederlandse geleider Richard Adams. Zij kijken er naar uit om hun titel te kunnen prolongeren. Het Nederlandse team strijdt dit jaar om de derde plaats in het teamklassement van 2017 te verdedigen en zo mogelijk te verbeteren. Met uw steun en aanmoediging maken zij een goede kans!

Laten we beginnen met speuren: Gekwalificeerde spoorleggers lopen in de vroege uurtjes voor iedere deelnemer apart, een voorgeschreven route in het weiland. Op het spoor worden kleine voorwerpen gelegd, die de honden moeten vinden, het zogenaamde verwijzen. De sporen moeten enige tijd liggen, voordat de honden het uitlopen. De keurmeester loopt met iedere combinatie mee en geeft punten volgens afgesproken regels. Het publiek tuurt aan de kant met verrekijkers of de honden wel “met een diepe neus” zoeken en of ze geen voorwerpen “overlopen”. De combinaties doen de ene dag speuren en de andere dag de andere onderdelen. In iedere afdeling zijn maximaal 100 punten te verdienen.Appèl wordt in tweetallen gelopen. Het bestaat uit een aantal vaste volgoefeningen, drie apporteer oefeningen met twee hindernissen en een afleidingsoefening waarbij één van de twee honden aan de kant moet blijven liggen, terwijl de andere hond met geleider de oefeningen toont.

Bij het manwerk gaat het erom, dat de hond zijn baas verdedigt tegen de zogenaamde boeven: De pakwerkers. In een beschermend pak, rennen zij,  “gewapend” met bijtmouw en softstok  (hiernaast op de foto te zien),  in een voorgeschreven patroon over het veld. De honden mogen (maar alleen op commando) hun tanden in die mouw zetten (alleen maar in die mouw). De keurmeester beoordeelt de techniek van de honden, maar ook hun karakter. Ze moeten flink kunnen bijten, maar betrouwbaar en sociaal zijn! De moderne, positief afgerichte hond is actief, opmerkzaam en toont dat hij graag voor zijn baas wil werken in alle drie de afdelingen, zonder dwang of angst en dat geldt in de gehele hondensport, niet alleen voor de Rottweiler!

Natuurlijk kan een dergelijk evenement niet plaatsvinden zonder sponsoren.  Met trots kunnen wij Champ Dogfood als hoofdsponsor vermelden. Op onze website https://www.ifr2018.nl, vindt u nadere informatie over dit evenement. Hier vindt u straks ook de deelnemerslijst, het tijdschema, de loting en de uitslagen. Ook hebben wij een facebookpagina onder de naam: IFR IPO 2018 World Championship.

Voor informatie over sponsoring, advertenties alsmede voor vragen over verblijfsaccomodaties in de nabijheid van Hapert, wendt u zich tot Meike Wittermans:  mwittermans@gmail.com.

Tot ziens op 20, 21 en 22 september 2018 in het voetbalstadion van Hapert!

Meike Wittermans

Wellicht ook interessant