• Eerste wetenschappelijk bewijs voor effect assistentiehond bij PTSS
Leestijd
2 minuten
Tot nu toe gelezen

Eerste wetenschappelijk bewijs voor effect assistentiehond bij PTSS

mer, 02/14/2018 - 14:42

Hulphonden bij posttraumatisch stress syndroom. In de VS, maar ook in Europa, komt het steeds vaker voor. Maar of het wel of niet voordelen heeft was tot nu toe alleen anekdotisch, mensen die vertellen dat ze er baat bij hebben. Voor het eerst is de rol van  hulphonden bij PTSS nu ook wetenschappelijk onderzocht. De conclusie: ja, het werkt.

PTSS  ontstaat als gevolg van ernstige stress gevende situaties, waarbij sprake is van levensbedreiging, ernstig lichamelijk letsel of een bedreiging van de fysieke integriteit. Deze situaties zijn voor de persoon traumatisch. De symptomen zijn herbeleving (nachtmerries of flashbacks), vermijding van herinneringen of emotionele uitschakeling hiervan, ernstige prikkelbaarheid en slaapstoornissen, extreme spanning als gevolg van bepaalde prikkels, irritatie en hevige schrikreacties. Het is ook mogelijk dat de persoon symptomen van andere psychische aandoeningen vertoont zoals een klinische depressie. Van PTSS is sprake wanneer de symptomen langer dan een maand duren.(Wikipedia)

Tot nu toe is alleen de eerste fase van een langlopend onderzoek gepubliceerd, het onderzoek zelf loopt nog door tot zeker 2020. De uitvoering is in handen van het Purdue University college of Veterinary Helath ((VS), en wordt gefinancierd door de  Human Animal Bond Research Institute (HABRI) en Bayer Animal Health. De eerste fase van het onderzoek is nu gepubliceerd in de Journal of Consulting and Clinical Psychology.

Hoofdonderzoeker, Dr. Maggie O'Haire, geeft aan dat het onderzoek laat zien dat hulphonden een positieve invloed hebben op de veteranen met assistentiehonden. "De conclusie van dit onderzoek is dat veteranen met assistentiehonden minder PTSS-symptomen hebben, minder zware depressies, minder angst en meer mogelijkheden om deel te nemen aan sociale activiteiten buitenshuis." Alleen op het gebied van lichamelijk functioneren en deelnemen aan de arbeidsmarkt waren er geen duidelijke verschillen.

Tot nu toe is er inderdaad nooit wetenschappelijk onderzoek gedaan naar assistentiehonden en PTSS. Met dit onderzoek is de basis gelegd voor meetsystemen die objectief kunnen weergeven of het helpt of niet.

"De resultaten hebben belangrijke implicaties voor het begrijpen van de specifieke gebieden van verbetering van de dagelijkse leefomstandigheden die een PTSS-hulphond biedt", zegt mede-onderzoeker Rodriguez. "Naarmate het aantal assistentiehonden voor veteranen met PTSS blijft toenemen, is dit een belangrijke eerste stap naar het bewijs van het concept dat hulphonden daadwerkelijk meetbare, klinische veranderingen kunnen brengen voor veteranen." O'Haire en Rodriguez zeggen ook dat de hulphonden geen therapie voor PTSS zijn, laat staan dat ze het kunnen genezen. De honden verlagen alleen het aantal en de ernst van de symptomen.

Het onderzoek kan ook helpen om defensie en andere organisaties van mensen met risico op PTSS te overtuigen van het nut van de assistentiehonden, en uiteindelijk ook verzekeraars, want opleidingen voor de honden zijn kostbaar.

Bayer Animal Health Vice President voor Companion Animal Product Marketing David Van Brunt zegt dat de levenslange banden die deze hulphonden vormen met hun veteranen gebaseerd zijn op wederzijdse liefde, zorg en toewijding. "De resultaten van deze studie tonen niet alleen de impact van deze onbreekbare band aan, maar dat deze hulphonden zoveel meer zijn dan hulphonden; ze zijn in staat om de vreugde van het leven terug te brengen in het leven van de veteranen. Bayer doet er alles aan om ervoor te zorgen dat deze hulphonden de juiste en routinematige zorg krijgen die ze nodig hebben om hun veteraan dagelijks te ondersteunen, "zegt Van Brunt.

Het onderzoeksteam gaat nu over op een door National Institutes of Health gefinancierd onderzoeksproject waarin veteranen met en zonder hulphonden een langere periode worden gevolgd. O'Haire zegt dat de waardevolle gegevens uit de pilotstudie hebben geholpen de NIH R21-subsidie ​​veilig te stellen voor het uitvoeren van de grootschalige, klinische studie om de werkzaamheid en de rol van hulphonden voor militaire veteranen met PTSS en hun echtgenoten verder te onderzoeken.

De volgende fase omvat bijvoorbeeld speekseltests van veteranen. Het speeksel kan onderzoekers helpen om de cortisolspiegel te meten. Cortisol is een hormoon dat de mate van stress van iemand laat zien. De meesten van ons worden met een schok wakker in de ochtend als we de stressoren van de dag onder ogen zien. Onze cortisolspiegels pieken in de ochtend. Bij veteranen is dat niet het geval, door de vele nachtmerries pieken de cortisol-spiegels de hele nacht. Maar de oud-soldaten zeggen dat met de assistentiehonden ze beter slapen. Het onderzoek zou dit kunnen aantonen dat de piek inderdaad weer –zoals bij gewone mensen- in de ochtend komt te liggen.

Dr. O'Haire verwacht de volgende onderzoeksresultaten medio 2018.

bron

Preliminary efficacy of service dogs as a complementary treatment for posttraum…