• Test met vaccin tegen kanker bij honden gestart
Leestijd
3 minuten
Tot nu toe gelezen

Test met vaccin tegen kanker bij honden gestart

ven, 06/07/2019 - 17:26

Op donderdag 2 mei ontving de allereerste hond ter wereld het allereerste vaccin dat tegen kanker zou moeten beschermen.
Die eerste hond was een Gordoon setter genaamd Trilly.
Professor David Vail, kankerspecialist en werkzaam aan de Madison School of Veterinary Medicine, een onderdeel van de Universiteit van Wisconsin: "We testen een geheel nieuwe manier om een ​​anti-kanker immuunrespons te creëren."

Het zou het ultieme resultaat zijn: kanker die niet begint, maar simpelweg wordt voorkomen door een vaccinatie.
Als het vaccin bij honden werkt, zegt Vail, kan het niet alleen een nieuwe aanpak betekenen bij honden, het kan ook bij mensen werken. De Vaccinatie tegen Canine Cancer Study die nu aan de gang is, zal een vaccinstrategie voor het voorkomen van kanker bij honden evalueren. Het werkt volgens Vail ongeveer zoals een griepvaccin: het lichaam wordt voorbereid op het aanvallen van een vijand, zodat de aanval direct volgt als die vijand zich laat zien.

Meer dan 800 patiënten nemen deel aan de studie, waardoor het de grootste klinische studie is die tot nu toe is uitgevoerd voor kanker bij honden en in de geschiedenis van de diergeneeskunde. De UW School of Veterinary Medicine is een van de drie deelnemende instellingen. Kanker is de belangrijkste oorzaak van ziekte en dood bij de ouder wordende hondenpopulatie, met ongeveer één op de drie getroffen honden en elk jaar zes miljoen nieuwe diagnose van kanker bij honden. "Het vaccin is misschien niet effectief, maar voor zover bekend is dit de enige benadering van dit soort vaccin, dus we vinden dat we het moeten proberen. De implicaties van succes zouden vrij groot zijn - voor honden en mensen ", zegt Stephen Albert Johnston, professor en directeur van het Center for Innovations in Medicine aan de Arizona State University, die de technologie achter het vaccin ontwikkelde.

Traditionele vaccins werken door een eiwit in het lichaam aan te brengen dat ook aan het bewuste virus gekoppeld is waartegen gevaccineerd wordt. Het immuunsysteem wordt hierdoor "geleerd" dat dit bewuste eiwit een bedreiging is en brengt de immuuncellen - je zou kunnen zeggen de soldaten van het lichaam - in staat van paraatheid. Er wordt een herkenning aan het eiwit in kwestie gekoppeld en zodra dat eiwit zich ooit opnieuw vertoont zijn er dan getrainde immuuncellen klaar om aan te vallen.


 


Het antikankervaccin dat wordt getest, richt zich op ongeveer 30 abnormale eiwitten die op het oppervlak van kankercellen worden aangetroffen. Deze eiwitten, een resultaat van onjuist gecodeerd RNA - zogenaamde frame-shift mutaties - worden over het algemeen alleen gevonden bij patiënten met kanker (bij honden en mensen).
Door deze cluster eiwitten in gezonde patiënten te injecteren, samen met een stof die een immuunrespons stimuleert, hopen de onderzoekers dat het vaccin kan dienen als een universele verdediger tegen kanker door het immuunsysteem "aan te zetten".
Het vaccin zal zich richten op verschillende soorten kanker die bij honden voorkomen, waaronder lymfoom, een kanker van het lymfestelsel; osteosarcoom of botkanker; hemangiosarcoom, een dodelijke kanker die zijn oorsprong vindt in de bloedvaten en bijna alleen bij honden voorkomt; en mastocytomen, of mastceltumoren.

De mogelijkheid om preventief meerdere soorten kanker te benaderen met een enkele vaccinserie zou een belangrijke ontwikkeling zijn in de diergeneeskunde en de humane geneeskunde, legt Vail uit.
Onderzoekers bij UW-Madison en elders hebben de afgelopen decennia een aantal anti-kanker vaccins ontwikkeld voor de behandeling van kanker nadat het is gediagnosticeerd. Maar die vaccins zijn afgestemd op een specifiek kankertype en worden vaak geproduceerd voor een individuele patiënt.

Dit jaar zullen negen miljoen mensen over de hele wereld sterven aan kanker, legt Vail uit, en 70 procent van hen heeft om verschillende redenen beperkte toegang tot behandeling.
Een preventief vaccin zou wereldwijd kunnen worden toegepast tegen lage kosten. "Het is een geheel nieuwe manier om naar antikanker vaccins te kijken. Waar het natuurlijk vooral om gaat is dat het vaccin niet zou moeten worden gemaakt voor een persoon, maar voor een type kanker, en dus een grote groep. Dat zou enorm in de kosten schelen."

De eerste proeven met het vaccin bij muizen suggereren dat de nieuwe strategie succesvol zou kunnen zijn. Maar er is nog veel onduidelijk: "Gebaseerd op wat we nu weten over het immuunsysteem zijn er verschillende redenen waarom dit vaccin niet zou moeten werken en er zijn verschillende redenen waarom het juist wel zou kunnen werken," aldus Vail. Hij is "gezond sceptisch" maar als het ook maar enig effect heeft zou dat fantastisch zijn."

Het proces is gepland om over vijf jaar te lopen. Kankervrije, gezonde honden in de leeftijd van zes tot tien jaar zullen willekeurig worden ingedeeld om een ​​reeks van het onderzoeksvaccin of placebo-vaccin te ontvangen. Twee doses vaccins worden om de twee weken gegeven, met een totaal van vier behandelingen en daarna jaarlijks.
Onderzoekers hebben tot nu toe geen andere bijwerkingen waargenomen dan die kenmerkend zijn voor een willekeurig vaccin, zoals gematigde lokale pijn of zwelling op de plaats van injectie, maar de studie sluit onverwachte bijwerkingen in de grotere onderzoekspopulatie niet uit.
Deelnemende honden wonen thuis en worden twee tot drie keer per jaar en tot vijf jaar na de inschrijving gecontroleerd om ze te onderzoeken op de ontwikkeling van eventuele kankers. Hun medische zorg zal worden gedekt door de studie, die wordt gefinancierd door een subsidie ​​van $ 6 miljoen van het Open Philanthropy Project.
"Ook als een patiënt ingedeeld is bij de placebogroep, zijn er gratis vijf jaar de beste medische zorg", aldus Vail. "Mocht zich tot kanker ontwikkelen dan is er geld beschikbaar voor de diagnose en behandeling, uiteraard in beide onderzoeksgroepen.

In totaal werken ongeveer 280 honden en hun eigenaren mee aan het onderzoek, op drie verschillende locaties. De hoeveelheid informatie die tijdens de proef wordt verzameld, zal ook het inzicht van wetenschappers in kanker, het immuunsysteem en de reactie van wetenschappers vergroten, denkt Vail. Hij is dank ook blij dat zoveel mensen hieraan met hun hond willen meewerken.

Bron