• Reizen met de hond na Brexit?
Leestijd
1 minuut
Tot nu toe gelezen

Reizen met de hond na Brexit?

ven, 02/08/2019 - 15:37

De definitieve Brexit staat voor de deur: het Verenigd Koninkrijk gaat de Europese Unie verlaten. Dat gaat gevolgen hebben voor inwoners, ondernemers maar ook voor reizigers die hun hond, kat of fret willen meenemen. Voor de brexit was het reizen met een hond van en naar het Verenigd Koninkrijk redelijk simpel. Vrijwel alle EU-landen hanteren de regel dat de hond gechipt moet zijn, een huisdierpaspoort moet hebben en (minimaal 21 dagen voor vertrek) gevaccineerd moet zijn tegen hondsdolheid. Afhankelijk van hoe de brexit gaat verlopen, gaat daar iets veranderen.

De Britse overheid heeft een aantal scenario’s geschetst als het gaat om reizen met huisdieren na 29 maart 2019. De uitkomst van de brexit is hierbij de belangrijkste factor, en dan vooral of er een deal of geen deal komt.

Optie 1: In het geval van een deal kan het Verenigd Koninkrijk worden aangemerkt als een “derde land.” De EU heeft een zogenaamde derdelandenlijst met daarop landen buiten de EU waarmee wel afspraken zijn over reizen tussen deze landen en de EU. Als het Verenigd Koninkrijk ook op deze derdelandenlijst komt te staan blijven de huidige regels bestaan.

  • De hond moet gechipt zijn en daarna gevaccineerd tegen hondsdolheid (rabiës)
  • Als het de eerste vaccinatie is, of de vorige is verlopen, geldt er een wachttijd van 21 dagen na de rabiës vaccinatie voordat de hond mag reizen
  • De hond moet een huisdierpaspoort hebben
  • Aanvullend moet de hond een gezondheidscertificaat hebben dat is uitgegeven voor een officiële dierenarts

Als er geen deal komt zal Engeland niet op de derdelandenlijst komen en worden Britse huisdierpaspoorten niet geaccepteerd in de EU. Hierdoor nemen de voorbereidingen om een hond vanuit Engeland mee te nemen naar de EU minimaal 4 maanden in beslag.

  • De hond moet gechipt zijn en daarna gevaccineerd tegen rabiës
  • Minimaal 30 dagen na de vaccinatie moet er een bloedmonster van de hond worden genomen
  • Een door de EU erkend laboratorium moet het bloedmonster onderzoeken en zal een titerbepaling uitvoeren om te bekijken of de vaccinatie heeft aangeslagen
  • Een waarde van minimaal 0.5IU/ml wordt geaccepteerd. Als de waarde lager is moet de hond opnieuw gevaccineerd en getiterd worden
  • Vanaf het moment van bloedafname geldt een wachttijd van 3 maanden voordat de hond naar de EU mag reizen.
  • Maximaal 10 dagen voor vertrek moet een officiële dierenarts een gezondheidsverklaring afgeven.

Van de EU naar Engeland?

Het laatste nieuws is dat de huidige regelgeving om vanuit de EU naar Engeland te reizen blijven zoals ze zijn, ook na 29 maart. De hond moet gevaccineerd zijn tegen rabiës en een geldig huisdierpaspoort hebben. In het geval van een eerste vaccinatie of wanneer de vorige is verlopen, geldt een wachttijd van 21 dagen voordat de hond de grens over mag reizen.

bron

pet travel to europe after Brexit

Brexit pet travel