• Oproep: Stop verkoop inbeslaggenomen honden naar buitenland
Leestijd
1 minuut
Tot nu toe gelezen

Oproep: Stop verkoop inbeslaggenomen honden naar buitenland

mer, 06/07/2017 - 14:27

In beslag genomen honden komen met enige regelmaat terecht in het buitenland, de RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland) verkoopt de grotere werkhonden als zogeheten K9-hond aan beveiligingsbedrijven in onder meer Amerika, Zweden en Zwitserland.  

Zes dierenbelangenorganisaties;  Comité Dierennoodhulp; Werkgroep Hulp Inbeslaggenomen Honden; Een DIER Een VRIEND; Stichting Rechten voor al wat leeft, Sophia-Vereeniging en Stichting Dierennood hebben een brief gestuurd aan staatssecretaris Van Dam in verband met het verhandelen van inbeslaggenomen huishonden

De dierenorganisaties vragen de staatssecretaris om opheldering wat er met herder Rex van Dora Rodic is gebeurd, omdat alles er op wijst dat Rex als werkhond is verkocht (zie eerdere berichtgeving even verderop). Daarnaast willen ze dat de RVO stopt met dit soort praktijken. Via diverse bronnen weten de dierenorganisaties "dat dit dikwijls gebeurt bij herders die in de opslag terecht komen wegens een bijtincident, mishandeling of verwaarlozing en dat er hondenhandelaars zijn die deze honden uit de opslag opkopen/overnemen om ze te trainen als beveiligingshond".

Het ministerie van Economische Zaken sluit dit niet uit, zo hoorde De Telegraaf, maar wijst erop dat het lot van van ’bijthonden’ als Rex nooit bekend wordt gemaakt om te voorkomen dat de voormalige eigenaren hun dier gaan opeisen. EZ ontkent met klem dat de RVO geld aan de honden verdient. "Het asiel waar de in beslag genomen hond heeft gezeten, berekent alleen een passende plaatsingsvergoeding aan trainers die de honden overnemen.”

"Nee" zeggen de dierenhulporganisaties "dit is geen integer beleid", maar ook maken ze zich zorgen dat het zicht op de uiteindelijke bestemming van de hond op deze manier volledig zoek raakt. Lang niet altijd komen deze honden goed terecht. In veel landen wordt er ook heel anders met honden omgegaan dan hier. Ze nemen het minder nauw met dierenrechten. Veel honden worden dan ook uiterst ongelukkig.

"Honden hebben recht op een gelukkig leven en om zich zoveel mogelijk te kunnen gedragen als hond. Ze moeten sociale contacten kunnen hebben met andere honden, want het zijn sociaal levende wezens. Ze moeten delen van de jacht kunnen uitvoeren: rennen, springen, speeltje pakken, ermee schudden of mee terug naar de mand nemen etc. Een werkhond kan dat niet. Hij staat in dienst van de mens totdat hij niet meer nuttig is" aldus de organisaties