• Ook Engeland maakt een wet tegen ongezond fokken
Leestijd
1 minuut
Tot nu toe gelezen

Ook Engeland maakt een wet tegen ongezond fokken

dim, 06/10/2018 - 10:01

Engeland is dol op honden. Maar de voorkeur voor kortsnuiten stijgt snel, heel snel.
Het lijkt erop dat die voorkeur een einde gaat vinden op grond van nieuwe wetgeving. De enorme populariteit van de kortsnuiten is de directe oorzaak van de nieuwe regels.
Diverse Engelse beroemdheden zoals Zoella en Hugh Jackman zijn eigenaar van een kortsnuit, en dat zou de populariteit nog verder omhoog gejaagd hebben. De toename sinds 2016 van Franse bulldogs bijvoorbeeld is 44%.

Maar de aandoenlijke gezichtjes van de kortsnuiten staan ook voor ademhalings- en andere problemen. Diverse landen hebben al maatregelen genomen en Engeland sluit nu aan.
Michael Gove, de staatssecretaris van milieuzaken, is de opdrachtgever van dit wetsontwerp. Het hoofd van afdeling “Welzijn Gezelschapsdieren” -een onderdeel van het ministerie van Milieu, Voedsel en Plattelandszaken- Andy Howarth, liet op een besloten persconferentie voor dierenartsen weten dat de directe gedachte is tot vervolging te kunnen overgaan bij overtreding. Hij zou hebben gezegd: “The proof will be when somebody is prosecuted. Hopefully — I don’t mean that in a nasty way — that will happen and then we will see what the effects are.”

De regels worden in oktober van kracht en stellen: "Geen enkele hond mag worden gehouden voor de fok als redelijkerwijs kan worden verwacht, op basis van zijn genotype, fenotype of gezondheid, dat het fokken ervan een nadelig effect kan hebben op zijn gezondheid welzijn of de gezondheid of het welzijn van zijn nakomelingen. 

Deze regels komen sterk overeen met de regels die we in Nederland kennen als de “Wet Dieren”.
De Engelse wet komt er op neer dat wanneer iemand een dier fokt dat chirurgie nodig heeft om een normaal leven te kunnen leiden, die fokker gezien wordt als misdadiger. Howarth streeft ernaar dan ook actief te vervolgen.

De Engelse asiels zouden veel Franse Bulldogjes herbergen die er zitten omdat de eigenaren die dure chirurgie niet kunnen betalen terwijl de dieren dat wel nodig hebben.
Er wordt overigens wel gevreesd dat het gevolg van deze wet zal zijn dat dergelijke honden in de toekomst worden aangekocht, zodat de fokkers geen Britten zijn en derhalve geen last hebben van deze regels. Men hoopt dan ook op een strengere maatregel, namelijk die waarbij pupverkoop via verkoopcentra en dierenwinkels verboden wordt.
Dat is namelijk nog gewoon toegestaan in Engeland.