• Nieuwe diabetestherapie bij honden (en mensen) veelbelovend
Leestijd
1 minuut
Tot nu toe gelezen

Nieuwe diabetestherapie bij honden (en mensen) veelbelovend

mer, 08/22/2018 - 16:19

De eerste voorzichtige resultaten met een geheel nieuwe therapie voor diabetespatienten (type 1) onder honden, en wellicht straks ook onder mensen, zouden een enorme doorbraak betekenen voor de kwaliteit van leven. In plaats van dagelijkse injecties, of zelfs het dragen van insulinepompjes, zou een injectie elke drie maanden voldoende zijn.

Het is de Purdue-universiteit gelukt om alvleeskliercellen zo te mengen met collageen, een lichaamseigen stof, dat deze zonder afweerreacties kunnen worden geïnjecteerd. Bovendien kunnen deze “trojaanse paarden” vlak onder de huid worden aangebracht, iets wat veel minder ingrijpend is als eerdere tests met het injecteren van dit soort ‘stamcellen’ in de lever zelf. Bij injectie net onder de huid stolt de oplossing, het lichaam herkent het collageen en voorziet het van bloedtoevoer om insuline en glucose uit te wisselen.

De alvleesklier, of meer precies de eilandjes van Langerhans, maken insuline aan, de stof die diabetespatiënten missen en moeten injecteren. Vandaar dat die patienten dagelijks de insuline zelf moeten injecteren. Als het nu mogelijk is om pancreascellen van andere dieren, of liever nog, gekweekt uit stamcellen (ter voorkoming dierenleed) te injecteren die gedurende een bepaalde periode wel insuline gaan produceren, zou dat een enorme vooruitgang zijn. En de basis, het inecteren van werkende cellen onder de huid die insuline afgeven, is nu gelukt. Bij muizen.

De volgende stap is nu een pilot-klinisch onderzoek bij honden met van nature voorkomende type 1-diabetes, dat onderzoek zal worden uitgevoerd in samenwerking met Purdue's College of Veterinary Medicine.

"We zijn van plan rekening te houden met verschillen van muis tot mens door honden eerst te helpen, op deze manier kunnen de honden ons informeren over hoe goed de behandeling bij mensen zou kunnen werken," zegt Clarissa Hernandez Stephens, auteur van het werk en een afgestudeerde onderzoeker aan Purdue's Weldon School of Biomedical Engineering.

Type 1 diabetes treft ongeveer één op de 100 huisdieren in de VS, inclusief honden en katten, en ongeveer 1,25 miljoen Amerikaanse kinderen en volwassenen.

Omdat diabetes bij honden hetzelfde “werkt” als bij de mens, is de behandeling tot nu toe grotendeels hetzelfde: beide hebben nodig dat hun glucose gedurende de dag wordt gevolgd en dat insuline wordt toegediend na de maaltijd.

Dit betekent ook dat honden en mensen mogelijk van dezelfde remedie kunnen profiteren: een nieuwe set van pancreascellen ter vervanging van de clusters van pancreascellen die geen insuline afgeven om de bloedglucosespiegels te controleren.

Het team heeft de noodzaak voor transplanteren in de lever verwijderd door de eilandjes van muizen, geleverd door het laboratorium van Mirmira, grondig te mengen met de collageenoplossing. Bij injectie net onder de huid stolt de oplossing, het lichaam herkent het collageen en voorziet het van bloedtoevoer om insuline en glucose uit te wisselen.

Terwijl ze overstappen op het testen van de formulering bij honden met een natuurlijke diabetes, zullen de onderzoekers de haalbaarheid onderzoeken van het transplanteren van varkenscelen of stamcellen geprogrammeerd om insuline aan te maken, in de hoop dat beide methoden de beschikbaarheid van de donormaterialen verder zullen vergroten.

bron   Science daily