• Clickertraining, aardverschuiving in de hondentrainmethodes (1)
Leestijd
1 minuut
Tot nu toe gelezen

Clickertraining, aardverschuiving in de hondentrainmethodes (1)

mar, 09/13/2016 - 22:45

Als er één middel is dat het landschap van de hondensport en opvoeding de afgelopen jaren heeft doen veranderen, is het de clicker. Een simpel, klein voorwerp dat een monotoon geluid produceert en waar toch een gigantische theorie achter schuilt. We nemen graag de kans om in een aantal artikelen meer duidelijkheid te schetsen over deze baanbrekende methode!

De clicker werd oorspronkelijk gebruikt voor het trainen van dolfijnen en andere wilde dieren. Bij deze dieren bleek het trainen zoals we daarvoor gewend waren, door middel van dwang en negatieve conditionering, niet heel effectief. De dieren waren te groot en sterk of simpelweg te zelfstandig om zich iets aan te trekken van de correcties. Om toch gedragingen aan te leren werd besloten om het over een andere boeg te gooien. Gewenst gedrag werd uitgelokt en vervolgens beloond met iets dat voor het dier erg waardevol is, meestal voedsel. Door deze beloning aan te kondigen door middel van de clicker, konden trainers hun timing perfectioneren en ontstond er voor het dier meer duidelijk over waar hij exact voor beloond wordt. Deze techniek bleek bijzonder effectief en de mogelijkheden om gedragingen aan te leren zijn hiermee bijna eindeloos. Karen Pryor mag de grondlegger van deze trainingstechniek genoemd worden, en is nog steeds actief met het verspreiden van informatie en kennis omtrent de clicker en training op basis van positieve stimulans. In haar werk als dolfijnentrainster raakt ze geïnspireerd door het werk van B.F. Skinner. Hij ontdekte de techniek achter operationele conditionering. Dit kan worden samengevat als: gedrag kan worden beïnvloed door er een consequentie aan te verbinden. Als bepaald gedrag altijd wordt gevolgd door een positieve prikkel, een beloning zoals voer, een speelmoment of aandacht van de baas, zal het dier dit gedrag herhalen. Des te vaker hij bevestigd wordt in dit herhalen doordat de positieve prikkel volgt, des te sterker de wil om het gedrag te herhalen. Andersom geldt uiteraard ook. Als gedrag wordt gevolgd door een negatieve prikkel, een correctie of het uitblijven van een beloning, zal het gedrag snel uitdoven.


 


Dit artikel is een premium-artikel,beschikbaar voor abonnee's van ons blad en website-abonnee's. Het vervolg van dit artikel kunnen abonnees lezen.

Wilt u toegang, kijk dan hier voor de mogelijkheden