• Vissenhuid als oplossing bij brandwonden bij dieren
Leestijd
1 minuut
Tot nu toe gelezen

Vissenhuid als oplossing bij brandwonden bij dieren

Sun, 05/26/2019 - 17:07

Het gebruiken van de huid van vissen bij ernstige brandwonden zou een heel nieuwe manier zijn om hier mee om te gaan. In het Amerikaanse EAST LANSING, (Michigan) hebben ze er nu ervaring mee opgedaan, en wel bij Rottweiler Stella (1 jaar). Stella had meer dan 10% brandwonden van de 1e en 2egraadf op haar lichaam.

Stella was op wonderbaarlijke wijze ontsnapt aan een huisbrand woningbrand, terwijl haar eigenaars weg waren. Hoewel ze aan verstiking kon ontsnappen, ontsnapte ze niet aan brandwonden opr haar hoofd, neus, oren, achterlijf en aan de zijkanten van haar lichaam, bovendien had ze veel rook geïnhaleerd en had daardoor forse  ademhalingsproblemen. Ze ontwikkelde ook zweren en littekens in beide ogen als gevolg van de blootstelling aan het vuur. Twee weken vocht ze voor haar leven.

"De wil van Stella om te leven was geweldig, ze stopte niet met vechten," zegt Rose Wahl, een van de dierenartsen die er was toen Stella in het dierenhospitaal arriveerde. "Haar veerkracht en kracht hebben iedereen verbaasd die met haar heeft samengewerkt."

De onmiddellijke bedreiging voor Stella bij aankomst was het trauma (de verwondingen) en de schade  aan haar luchtpijp en longen. Dus werd ze op intraveneuze of IV-vloeistoffen en zuivere zuurstof gezet om haar te helpen ademen. Eenmaal gestabiliseerd ging het chirurgisch team aan het werk voor de brandwonden, terwijl oogartsen voor haar oogletsel zorgden.

"We moesten creatief zijn met haar brandwonden vanwege het forse ademprobleem van Stella," zegt Brea Sandness, dierenart bij MSU. Door het ademhalingsprobleem kon de hond ook moeilijk onder narcose worden gebracht. En dus probeerde het team een heel nieuwe methode. Met IJslandse huiden van de kabeljauw, geschonken door Kerecis, een bedrijf dat vis-huidproducten ontwikkelt voor gebruik bij brandwonden en andere medische procedures bij mens en dier.

Vanwege de samenstelling van het weefsel en de hoge omega-3-vetzuren in de huid van de kabeljauw hebben deze huiden ontstekingsremmende eigenschappen, en werken ze ook als een soort antibioticum, belangrijk voor genezing en weefselregeneratie. Doordat ze uitwendig worden toegepast, zonder echt operatief ingrijpen, is een zware narcose niet nodig.

Het specifieke aan deze vissehuid is dat alle schubben zijn verwijderd, en alleen de huid wordt gebruikt. Het bedrijf, Kerecis, ontwikkeld deze producten ook voor humane toepasingen. Ontschubde kabeljauw is anders als bijvoorbeeld Tilapiahuid, die bij mensen die gewond waren tijdens de bosbranden in Californie werd ingezet. De Tilapia bedekte de huid slechts, de huid genas zichzelf onder de bedekking,  maar deze geprepareerde kabeljauwhuid stimuleert de gewonde huid om cellen te produceren, en zo actief te herstellen. In het geval van Stella werden deze transplantaten, die net zo vaak kunnen worden vervangen als nodig is voor de verbranding, door haar lichaam opgenomen terwijl nieuw weefsel in het transplantaat groeide.

Stella is in ieder geval goed hersteld, al zijn de ademproblemen blijvend.  Haar voorbeeld zal worden gepresenteerd op de bijeenkomst van de Society of Veterinary Soft Tissue Surgery, en zal helpen bij de discussies over het gebruik van vissehuiden in het diergeneeskundig veld.

bron

Video over Stella