• Geen lam met rijst maar krekel met rijst, wie zet het zijn hond voor?
Leestijd
2 minuten
Tot nu toe gelezen

Geen lam met rijst maar krekel met rijst, wie zet het zijn hond voor?

Sat, 06/03/2017 - 16:12

Nee, bij de meeste van ons loopt het water niet meteen in de mond als we denken aan een gefrituurde sprinkhanen of een meelwormenburger. Sommige innovators zullen er misschien wel van smullen, wij zien dat soort voedsel toch meestal alleen in programma's over traditionele volken in Afrika.  Maar, veriut de meeste van onze honden zien niet op tegen het verorberen van een krekel, tor of vlieg. Hap, chomp, en de extra eiwitten zijn binnen. Gelukkig maar, want insectenproteïnen doen steeds meer hun opmars in hondenvoer.

Helemaal nieuw is het niet, want het Nederlandse bedrijf Jonker produceert -zij het enigzins onder de radar- al sinds 2014 een gedeeltelijk op insectenproteine gebaseerd dieetvoer. Dieetvoer, omdat honden nog zo ongewend zijn aan insectenproteinen dat een voedselallergie- of overgevoeligheid hiervoor meer dan uiterst zeldzaam is. "Trovet" TROVET Hypoallergenic (Insect) is speciaal samengesteld voor volwassen honden met voedselovergevoeligheid, en sinds 2015 via de dierenartsen te verkrijgen. In Hypoallergenic (Insect) zijn larven van de Black Soldier Fly (BSF) als eiwitbron verwerkt. Er zijn in Europa nog geen producten voor dierlijke consumptie, waarin insecten als eiwitbron worden gebruikt. De Black Soldier Fly of Zwarte soldatenvlieg  is van oorsprong afkomstig uit tropische en subtropische zones van Zuid- en Noord-Amerika, maar komt tegenwoordig bijna wereldwijd voor in warme streken. Dit is een gevolg van de wereldwijde handel in groenten en fruit, waarmee de vliegen konden meereizen. In Europa komt de vlieg in het wild voor in Spanje, Portugal, Italië en Zuid-Frankrijk.  De vlieg kan zich voortplanten op organische resten, en in een broedmachine levert 1 gram eitjes in ca. 20 dagen een hoeveelheid van 2,5kg dierlijk proteïne. In Nederland is al eerder ontheffing verleent, de vlieg is niet gevaarlijk voor onze inheemse planten en dieren. Dus feitelijk een zeer goedkope, duurzame en ecologisch nauwelijks schadelijke bron van proteïne. Tenslotte, een koe opkweken van 1 gram zaad/eicellen tot kalf kost veel meer tijd, voedsel en water. nog los van  dieronvriendelijk gedrag.

Aanvang is gemaakt

Het is dan ook niet gek dat er in de diervoedingsindustrie -en stiekem ook in de voedselindustrie voor humane producten- met interesse naar deze eiwitbron wordt gekeken. In China zijn Bühler en Protix al begonnen met een insecten producerend bedrijf, met de bedoeling daar inderdaad diervoeding mee te maken.

Het gebrek aan commercieel verkrijgbare insectenproducten berust op twee oorzaken. Allereerst de wettelijke, er zijn buiten de ontheffing voor de Black Soldier Fly in Europa en Amerika nog nauwelijks ontheffingen of vergunningen gegeven voor grootschalige insectenkweek voor voedselproductie. De tweede is mogelijk nog lastiger, namelijk onze eigen weerstand. Muriel Verain van de Universiteit van Wageningen deed enige jaren geleden onderzoek naar onze eigen gevoelens jegens insecten, en zelfs de hamburger gemaakt van runderen die insecten hadden gegeten, de koe at de insecten dus, werden als minder smaakvol en lastiger te bereiden gezien door ons als potentiële consument. Maar ja, dat zijn wij mensen, maar hoe denken we erover als onze huisdieren aan de krekel gaan? Hier is nog geen onderzoek naar gedaan, en dus is het speculeren. Enerzijds vermenselijken we onze honden maar wat graag, en trappen we massaal in marketingkreten die beweren dat het hondenvoer zo lekker is dat we het zelf zouden eten, dus zouden we ze eten voorzetten dat we zelf zouden weigeren?  Anderzijds, het duurzaamheidsprincipe speelt wel steeds meer een rol, naast de aaibaarheidsfactor van lammetjes, kalfjes en biggetjes die we nu gewoon in de bak van Fikkie doen.

Onderzoek

Qua gezondheid is er in ieder geval geen probleem. niet alleen leven veel wilde honden en katten nu al gedeeltelijk van insectenproteïnes, onderzoekers hebben inmiddels al wel gezien dat deze ook voldoende van de juiste aminozuren e andere stoffen bevatten om tenminste gedeeltelijk de veel duurdere runder- en schapenproteïnes te vervangen.  Weliswaar in een afgewogen combinatie,  mono-insectenmaaltijden lijken bepaalde stoffen weer te missen of minder goed verteerbaar te zijn. Zo zijn kakkerlakken weliswaar rijk aan de juiste aminozuren, maar is de in vitro beschikbaarheid van die aminozuren relatief laag.

Desondanks, we moeten zeker niet raar kijken als onze honden over een paar jaar wel aan de insectenhap zitten. En wellicht, als het er smakelijk uitziet, wij ook nog wel.

 

bron

Protein quality of insects as potential ingredients for dog and cat foods

Edible insects creeping into pet food popularity