• Onderzoek naar effecten hulphond bij epilepsiepatienten
Leestijd
1 minuut
Tot nu toe gelezen

Onderzoek naar effecten hulphond bij epilepsiepatienten

Sat, 04/07/2018 - 15:07

We weten nog te weinig over zowel de kosten als de effecten van een epilepsie-hulphond. En daarom start het Ministerie van Volksgezondheid een onderzoek . Het onderzoek wordt gesubsidieerd door de Erasmus School of Health Policy & Management (ESHPM) en het institute for Medical Technology Assessment (iMTA) coördineren het onderzoek, dat halverwege 2018 van start gaat.

Het doel van dit onderzoek is het evalueren van de effectiviteit en kosteneffectiviteit van hulphonden bij mensen met moeilijk behandelbare epilepsie. Deze epilepsie-hulphonden worden getraind om te handelen wanneer hun baas een epileptische aanval krijgt. Hierbij leert hij een alarmknop te bedienen, medicijnen of hulp te halen en/of zijn baas in zijligging te leggen om verstikking te voorkomen. De hond wacht bij zijn baas tot hij of zij weer bijkomt. Sommige epilepsie-hulphonden kunnen daarnaast een aanval voelen aankomen en leren hun baasje van tevoren te waarschuwen.

Doordat het opleiden van een hond tot epilepsie-hulphond veel tijd kost, zijn de kosten van een epilepsie-hulphond hoog. Op dit moment worden deze kosten niet vergoed door de zorgverzekeraar. Met dit onderzoek wordt er informatie verzameld over wat een epilepsie-hulphond kan betekenen voor epilepsiepatiënten in termen van gezondheid en welzijn. Daarnaast wordt er gekeken naar de kosten en mogelijke kostenbesparingen van de inzet van een epilepsie-hulphond.

Gedurende het onderzoek worden de gezondheid en het welzijn van de deelnemers bestudeerd, zowel voor als na het krijgen van een epilepsie-hulphond. Om onderzoek naar epilepsie-hulphonden mogelijk te maken wordt de aanschaf en training van de hulphond eenmalig voor deelnemers aan het onderzoek betaald. Tijdens het onderzoek, dat drie jaar duurt, zullen deelnemers een aanvalsdagboek bijhouden en elke drie maanden een vragenlijst invullen.

Door wie wordt het onderzoek uitgevoerd?

Het onderzoek naar epilepsie-hulphonden wordt uitgevoerd door Erasmus School of Health Policy & Management (ESHPM) en het institute for Medical Technology Assessment (iMTA), beiden onderdeel van de Erasmus Universiteit Rotterdam, in samenwerking met de Open Universiteit en het Instituut voor Antrozoölogie. Daarnaast maken experts van Kempenhaeghe, Stichting Epilepsie Instellingen Nederland (SEIN), Hulphond Nederland, Bultersmekke Assistancedogs, het Epilepsiefonds, de Epilepsie Vereniging Nederland, en het Leids Universitair Medisch Centrum deel uit van het projectteam.

Een patiënt kan in aanmerking komen voor deelname aan het onderzoek als hij of zij voldoet aan een aantal  voorwaarden, zoals ouder dan 18, en gemiddeld twee aanvallen per week of meer. Op 9 april is er een informatiebijeenkomst.

Alle informatie over het onderzoek staat hier.